Културният министър: Мястото на Панагюрското съкровище е в НИМ

Панагюрското златно съкровище има три копия – те са изложени в Пловдив, Панагюрище и София. Оригиналът се пази в Националния исторически музей в София

Панагюрското златно съкровище
Панагюрското златно съкровище Източник: Pinterest

Мястото на Панагюрското златно съкровище е в Националния исторически музей (НИМ). То е собственост на държавата, каза министърът на културата Найден Тодоров по bTV. В четвъртък, 20.06, пловдивският общински съвет трябва да реши дали да подкрепи с декларация завръщането на Панагюрското златно съкровище за постоянно в Пловдивския археологически музей.

 

Тодоров обясни, че когато съкровището е открито в Панагюрище, то първо е занесено в местния музей и след това е прехвърлено в Пловдив, но е уведомен и НИМ. По думите му Националният исторически музей може по-добре да презентира съкровището на света. 

 

"Това съкровище беше в Лувъра, беше в Британския музей, предстои излагането му в Гети музея в Лос Анджелис. Това може ли един регионален музей да го направи?", каза Тодоров.

 

Той уточни, че в Регионалния исторически музей в Пловдив има малко над 20 служители, а бюджетът на музея няма и 1 милион лева. За сравнение НИМ има над 150 служители и над 5 млн. бюджет.

 

"Панагюрското златно съкровище е национална ценност. За мен националната ценност трябва да бъде презентирана по света", смята министърът.

 

В същото време Тодоров уточни, че музеят в Пловдив получава пари от пътуванията на съкровището по света. Той определи казуса като "измислен" и каза, че връщането му в Пловдив няма да е градивно действие.

 

Панагюрското златно съкровище
Панагюрското златно съкровище Източник: Pinterest

Общинският съветник Борислав Инчев обаче смята, че Панагюрското съкровище трябва да остане в Пловдив. 

"Когато едно такова съкровище е открито някъде и се заведе първо в дадена инвентарна книга, то трябва да си остане тук. Това се е случило в регионален археологически музей Пловдив", коментира Инчев пред "BraVo, Пловдив".

 

Калоян Даяров от Регионалния исторически музей в Пловдив посочва, че находката няма аналог и е изключително ценна. Смята се, че е изработено за някой от диадохите или генералите на Александър Македонски или неговите наследници. Други смятат, че самият Александър Македонски е пиел от тези съдове.

 

Съкровището се превръща в емблема– изображение на негов ритон краси фасадата на пловдивския археологически музей. Авторът на идеята за връщането на античното злато в Пловдив твърди, че това е морален акт. То се съхранява предимно в София.

 

Решението за подновяването на договора зависи от директора на археологическия музей, а той отказа коментар. От община Пловдив обаче са категорични, че съкровището е собственост на Регионалния исторически музей в Пловдив.

 

Панагюрското златно съкровище има три копия – те са изложени в Пловдив, Панагюрище и София. Оригиналът се пази в Националния исторически музей в София.

Още от "София"

ОИК в София отстрани кмета на район "Илинден" Емил Бранчевски

В ОИК е постъпила и информация, че английско дружество на име "Клиника за медицински услуги – Бранчевски – Колев" OOД е учредено през февруари, като за директор е вписан Емил Валентинов Бранчевски

Прочетете повече прочетете повече

Популярната инфлуенсърка Йоана Йокко ще бъде водеща на детската конференция "Аз и сколиозата" на столичното Ларго тази с

В конференцията ще участват български здравни специалисти с утвърдени постижения в лечението и контрола на гръбначните деформации чрез кинезитерапия,  корсетолечение и хирургия

Прочетете повече прочетете повече

ВАС отсъди: Решението на Васил Терзиев за Попа и "Патриарха" е незаконно. Общината да върне старото движение в района!

Кметът на София защитаваше идеите на Борис Бонев за велоалеите, които струват на столичния бюджет за карето около НДК близо 1 млн. лева

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени