Летище София е изцяло готово за Шенген, очакват ни промени и за терминалите

Освен в столицата, другите летища в страната - в Пловдив, Варна и Бургас също имат готовност за промените

Летище София
Летище София Източник: Zonanews

Летище София е изцяло подготвено за всички необходими промени от влизането на България в Шенгенското пространство от 31 март. Една нощ - толкова ще е необходимо за отварянето на коридорите за свободно преминаване на граждани от страни от Шенген на летище София. 

 

"Летище София е готово за влизането ни в Шенгенската зона на 31 март. Подготвени сме още от преди няколко години, защото имахме много проверки от европейските институции. Всичко е готово", заяви за Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на Летище София Хесус Кабайеро Пинто.

 

Пътникопотоците в София вече са разделени. От коридор ще пътуват тези към държави в Шенгенското пространство, а през граничните пунктове на полицията, където ще бъдат поставени машините за проверки на паспорт, ще са тези, които пътуват към държави извън Шенген.

 

"Ако пътувате до страна от Шенген, като например Италия, Франция или Испания, ще бъде много по-лесно, бързо и удобно. Няма да минавате през паспортен контрол. Отивате на гишето за регистрация на багажа, продължавате през контролно-пропускателния пункт за проверка на бордната карта и преминавате през проверката за сигурност. След това направо продължавате към изхода за отвеждане към самолета. Ако пък пристигате, директно ще се отправите към зоната за получаване на багаж", разясни Кабайеро Пинто.

 

Промени на Софийското летище ще има и спрямо терминалите. Това е много важно да се знае. Правилата за разпределяне на полетите на Tерминал 1 и Tерминал 2 ще бъдат различни от сегашните. Добре е пътниците да следят дали няма промени, за да не отидат на грешен терминал. Планирали сме комуникационна кампания с авиокомпаниите, за да предотвратим подобни случаи", поясни още директорът на летището.

 

Освен в столицата, другите летища в страната - в Пловдив, Варна и Бургас също имат готовност за промените. 

Още от "София"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени