Метрото ще стигне до Арена София и Окръжна болница през 2027 г., изграждат 350 нови паркоместа

Това заяви изпълнителният директор на "Метрополитен" ЕАД инж. Стоян Братоев по БНТ

Софийско метро, каса, билети
Софийско метро, каса, билети Източник: Zonanews

Разширението на третата линия на метрото, което стартира преди седмица, ще се строи 3 години и 9 месеца. Ще се изградят 350 паркоместа на буферни паркинги. Това заяви изпълнителният директор на "Метрополитен" ЕАД инж. Стоян Братоев по БНТ. 

 

Важността на един участък от метрото се определя от пътниците, които пътуват по линията. Този ще обслужва над 75 000 пътници, което е средното натоварване на линиите на метрото. Ще минава и през територии, които не са добре обслужени транспортно, обясни той. 

 

Проф. Стоян Братоев
Проф. Стоян Братоев Източник: Zonanews

Стоян Братоев уточни, че има регулационни планове за още една спирка по бул. Черни връх, след това метрото ще мине през Симеоновско шосе и ще стигне до Студентски град. Предвижда се и продължаване на метрото на север. Когато има финансиране, ще започнат разговори за него, каза той. 

 

Строителството на новата трета линия включва изграждането на второто разширение на Линия 3 през кварталите "Гео Милев" и "Слатина" до зала "Арена София", бул. "Цариградско шосе" и Окръжна болница.

 

Участъкът през "Слатина" е дълъг близо 6 км и на него ще бъдат разположени 6 станции. Трасето започва от ул. "Шипка", където при изпълнението на централния участък на Линия 3 в зоната на Военна академия бе изградена голяма трапецовидна шахта с дължина 60 м за отклонение на линията.

 

След това трасето продължава под парка на Военна академия, по ул. "Гео Милев", жк "Слатина", бул. "Асен Йорданов" и достига до бул. "Цариградско шосе" и ул. "Йерусалим".

Още от "София"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени