Министър Хинков: Заставам зад решението си за уволнението на директора на "Пирогов"

Не изпълнявам политическа поръчка, каза още той

Проф. Христо Хинков
Проф. Христо Хинков Източник: Пресцентър на МЗ

Нося отговорност за всички дружества в патримониума на моето ведомство. Когато получа доклад, в който са установени нарушения, водещи до финансови злоупотреби, в "Пирогов" конкретно, аз съм длъжен да поема необходимите действия. Всичко, което съм предприел, е в спрямо установените закони, спрямо задълженията ми като министър, и заставам зад това. Това обяви здравният министър Христо Хинков пред медии.

 

"Докладвал съм на премиера за нарушенията в "Пирогов", но решението за отстраняване на директора на здравното заведение си е мое. Заповедта е подписана на 27 ноември от мен, но не е влязла в сила, защото към този момент не е била връчена. Документите на предложения от мен нов директор са внесени в Търговския регистър едва на 4 декември.

 

УМБАЛСМ
УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" Източник: Zonanews

Процедурата по освобождаването на директора на болницата изтича тогава, когато новият изпълнителен директор е вписан в Търговския регистър. Изпълнителният директор на "Пирогов" е материално отговорно лице на дружеството и като такъв носи персонална отговорност за всички сключени договор, плащания и други. Към момента финансовата загуба на "Пирогов" е 31 408 000 лева, което е увеличение със 7 милиона от миналата година. Към момента собственият капитал на дружеството е под размера на вписания, тоест дружеството е декапитализирано", подчерта той.

 

По повод обвиненията за това, че изпълнявал "поръчкови назначения и уволнения", министърът обясни: "Внушенията, че аз изпълнявам политическа поръчка във връзка със скандали от предишни периоди, вкл. с министър Тагарев и т.н. - одитният доклад дойде по-късно и на база него, както и конкурсите от страна на служителите на "Пигоров", ме накараха да предприема тази стъпка. Консултирал съм се с премиера и с председателя на Здравната комисия."

Още от "София"

Общинските съветници от ПП-ДБ-СС в столицата искат кметът Терзиев да забрани честването на руския Ден на защитниците на

България е една от държавите най-обилно "обгрижвана от Руската пета колона, чиито пипала са плъзнали във всички сфери на нашия обществен и политически живот

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени