Министър Цоков: Над 9,5 млн. лева са инвестирани в нови учебни кабинети

По време на урок за Помпей учениците изследваха вулканични процеси по повод изригването на Везувий

Министър Галин Цоков във Втора английски гимназия
Министър Галин Цоков във Втора английски гимназия Източник: Пресцентър на МОН

Над 9,5 милиона лева са инвестирани в обновяване на учебни кабинети и класни стаи по Национална програма "Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда". Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Днес той заедно със заместник-министър Емилия Лазарова откриха нов кабинет за обучение по хуманитарни науки във Втора английски гимназия "Томас Джеферсън".

 

По думите на министъра общо 642 училища и 10 центъра за специална образователна подкрепа са получили средства, за да обновяват учебни кабинети, класни стаи, да създават кътове за четене и училищни библиотеки, както и за провеждане на инициативи за насърчаване на мисленето, въображението и творчеството като част от учебния процес. Средствата се използват и за закупуване на материали и инструменти, както и за софтуерни продукти.

 

"Целта на инвестициите в ново оборудване е да направи учениците активни участници в урока и им позволява да усвояват знания по-ефективно", подчерта министърът. По думите му през последните месеци е направено много за развитие на STEM обучението, но заедно с това за екипа на МОН е много важно да се инвестира и за подобряване на материалната база за хуманитарните предмети.

 

Нов кабинет за обучение по хуманитарни науки във Втора английски гимназия
Нов кабинет за обучение по хуманитарни науки във Втора английски гимназия Източник: Пресцентър на МОН

"Виждали сме колко интересни уроци правите в тази област - както в това училище, така и в стотици други в цялата страна. Затова се радвам, че последователно развиваме и тази материална база и че днес откриваме поредния нов кабинет", каза още проф. Цоков и пожела на учениците да имат още по-интересни и ползотворни уроци в него.

 

Новият кабинет за обучение по география и история е оборудван и обзаведен с 23 000 лева, отпуснати по програмата на МОН. Осигурен е нов интерактивен дисплей, който ще даде възможност на учениците да визуализират и изследват исторически събития и географски места чрез динамични и интерактивни презентации и симулации, обясни директорът на гимназията Веселина Иванова.

 

По време на урок за Помпей учениците изследваха вулканични процеси по повод изригването на Везувий, обясняваха защо земетръсните райони са обикновено много гъсто населени и актуални в наши дни природни процеси. Урокът на дванадесетокласниците бе воден от учителите по география и история Надежда Алексиева и Мариана Бошнакова. Тази вечер 30 ученици от гимназията пътуват за Неапол, където на терен ще могат да научат още за вулканите и тектонските плочи.

 

След откриването на кабинета министър Цоков откри и училищния форум  "Иновации, образование, бъдеще", в който се включи и заместник-министър Наталия Митева. Там директорът и учителите представиха иновация в областта на дигитално-медийната грамотност чрез социално и емоционално учене във  втори гимназиален етап, както училищната иновативна култура и реализиране на програма "Умения за иновации".

 

В гимназията гостуваха още началникът на РУО София-град Ваня Кастрева и председателят на СБУ Янка Такева.

Още от "София"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени