Министърът на образованието Галин Цоков откри 90-ата учебна година в изцяло обновеното 107-мо Основно училище "Хан Крум" в София

Той отбеляза, че девизът на училището е "Традицията среща бъдещето"

15 септември
15 септември Източник: Zonanews

Министърът на образованието и науката Галин Цоков откри днес 90-ата учебна година в изцяло обновеното 107-мо Основно училище (ОУ) "Хан Крум" в столицата.

 

Той отбеляза, че девизът на училището е "Традицията среща бъдещето" и заяви, че вече 90 години в 107-мо Основно училище "Хан Крум" традицията среща бъдещето. В това училище са се случвали едни от най-важните иновации в нашата образователна система - експериментално обучение на шестгодишните деца и експериментално обучение в петдневна учебна седмица, каза министър Цоков. 

 

Днес 107-мо Основно училище "Хан Крум" има едни от най-интересните и водещи иновации в програмата на иновативните училища. То е партньор с Националната природо-математическа гимназия и със Софийския университет "Св. Климент Охридски". И тук наистина, наред с традицията, се гради и бъдещето на българското образование. Затова трябва да сме изключително щастливи, че има такива училища, като 107-мо Основно училище "Хан Крум", каза образователният министър.

 

В словото си той се обърна към учениците и към първокласниците, като им каза, че поемат по пътя на опознаване на страната на знанието. "Бъдете любопитни, бъдете търсещи и щастливи във всеки един учебен час. Знанието ще бъде разкрито пред вас благодарение на вашите учители и затова ги уважавайте. Общувайте с вашите съученици, защото приятелството с тях е безценно", им пожела образователният министър.

 

За учителите министър Цоков каза, че знае колко са развълнувани в този ден - 15 септември, но добави, че днес цялото общество е насочило към тях своите погледи, защото професията на учителя е преди всичко призвание. И днес вие пишете вашата история. Бъдете истински учители и възпитатели на нашите деца, и обществото ще ви благодари, пожела образователният министър на учителите.

 

Той се обърна и към родителите, като им каза да имат доверие на учителите на своите деца. Само, когато има доверие и взаимодействие, може да се случи най-доброто за тях - те да станат добри личности и образовани хора. Пожелавам успешна и щастлива, нова учебна 2023/2024 година, каза на тържественото й откриване министър Галин Цоков. 

 

Сред присъстващите на тържественото откриване на учебната година в 107-мо Основно училище "Хан Крум" бяха началникът на Регионалното управление на образованието в София-град д-р Ваня Кастрева, кметът на район "Лозенец" Константин Павлов, йеромонах Мелетий - заместник-ректор на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", който отслужи тържествен молебен.

 

Слова за откриването на учебната година отправиха директорът на училището Данко Калапиш, д-р Ваня Кастрева и Константин Павлов, а ученици и първокласници рецитираха и изпълниха песни, посветени на първия учебен ден.

Още от "София"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени