МВнР не е разрешавало честване на Деня на съветската армия в София

Ако някой има претенции да иде пред МВнР, заяви по-рано днес кметът Васил Терзиев

Министерство на външните работи
Министерство на външните работи Източник: МВнР

Министерството на външните работи информира, че не е предоставяло разрешение за организиране на честване, организирано от посолството на Руската федерация в София. Съгласно разпоредбите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, МВнР следва да бъде уведомено по установения ред от страна на дипломатическите мисии, акредитирани в България за мероприятие, което съответната дипломатическа мисия възнамерява да организира с цел информиране на компетентните български органи за предприемане на съответните мерки за сигурност.

 

Даването на разрешения или откази за провеждането на събития, организирани от посолствата на други държави в България не попада в компетенциите на Министерството на външните работи, посочват от институцията. От МВнР добавят, че в конкретния случай компетентен орган е кметът на Столична община или оправомощено от него длъжностно лице.

 

"Процедурите при организиране на митинг, на шествие, когато идва нота от МВнР, когато идва искане за разрешение за провеждане на масово мероприятие, са различни. Държа да не се злоупотребява за политически цели и ако някой има претенции да иде пред МВнР", заяви по-рано днес кметът на София Васил Терзиев, коментирайки защо не е забранил провеждането на честване на Деня на съветската армия в столицата на България.

Още от "София"

Последни новини

Най-четени