"Нито една повече, стоп на геноцида над жени" – вълна от съпричастност и протести в цяла България

По-рано днес стана ясно, че Георги Георгиев, задържан и обвиняем за зверското посегателство и заплахи над 18-годишно момиче в Стара Загора, остава в ареста

Протест срещу насилието над жени
Протест срещу насилието над жени Източник: БГНЕС

"Нито една повече", "Няма да мълчим" и "Стоп на насилието и геноцида над жени" - с тези послания в цялата страна хиляди хора излязоха на мирни протести в знак на подкрепа към 18-годишното момиче от Стара Загора, което бе обезобразено по особено жесток начин с макетно ножче по цялото тяло от 26-годишния й приятел. Хората излязоха пред съдебните палати в своя град по едно и също време – точно в 18:00 ч.

 

Хиляди жители на Стара Загора се включиха тази вечер в протеста. На среща, състояла се днес с представители на нощни заведения, кметът на Стара Загора Живко Тодоров поиска лица с криминални прояви да не бъдат използвани като охранители. Тодоров посочи, че, в случай че искането му не бъде удовлетворено, Община Стара Загора ще бъде принудена да отнеме разрешенията за удължено работно време от съответните заведения.  С мирно шествие, което започна пред сградата на Съдебната палата и завърши пред Районното управление в Казанлък стотици жители на града и близките населени места се включиха в протестите. 

 

Съдебна палата-Стара Загора
Съдебна палата-Стара Загора Източник: Zonanews

"За съжаление, хората, към които са отправени заплахи, рядко подават оплаквания", коментира председателят на сдружение "Жените на Казанлък" Стела Кехайова. По думите ѝ жените, които са жертва на домашно насилие или на насилие, основано на пола, се страхуват и изпитват срам, което се дължи на стериотипи в обществото. Повечето от тях считат, че така е редно и че един шамар е допустим, доста често търсят помощ, когато е вече прекалено късно. Според Кехайова промените, които бяха въведени в Закона за домашното насилие, не са достатъчни, за да предотвратят подобни престъпления. "Смятам, че са необходими по-широкомащабни промени в законодателството като цяло", посочи тя. По думите ѝ "ако не бяха медиите, сигурно и този случай, както редица други, щеше да бъде потулен, възмутена съм и нямам думи, с които да изразя мнението си за безотговорността, с която е подходено към това, което се случи", каза още тя. 

 

Организаторът на протеста в Казанлък Ивелина Георгиева благодари на всички присъстващи. "Развълнувана съм от факта, че имаме шанс да покажем своята подкрепа, гражданската позиция е нещо много важно, самите жертви много често нямат сили да надигнат глас, нека ние бъдем техният глас" призова тя. По нейно мнение обвинението към извършителя трябва да бъде категоризирано като "средна или тежка телесна повреда", а извършителят да понесе максималното наказание. 

 

Протестът във Велико Търново също събра много хора. Ситуацията беше спокойна. Хората поискаха справедлив протест и да не се повтарят повече подобни случаи. 

Граждани от Ловеч също се събраха на мирен протест пред Съдебната палата. Голяма част от присъстващите бяха млади хора. Част от протестиращите поискаха доживотен затвор без право на обжалване.

 

"Целта на днешния национален протест е да имаме нормална съдебна система. Не мислим, че 400 шева са лека телесна повреда и няма как да продължаваме да мълчим повече. Днес е Дебора, утре може да е всяко едно дете и всеки един родител да е на мястото на бащата на това момиче. Никой не заслужава да гледа детето си по този начин, никой не заслужава това, което се случило на момичето – цялото унижение, съсипаната психика. Белезите от раните ще минат, но ще остане с трайно засегната психика, каза Елица Преславова, организатор на протеста, която призова за справедливо наказание.

 

Протестът срещу насилието над жени в София
Протестът срещу насилието над жени в София Източник: Дарик

"Твърдо против съм такова насилие, недопустимо е да се постъпва по такъв жесток начин с живо същество. Надяваме се правосъдието да си свърши работата и да възтържествува справедливост. Недопустимо е в 21 век такива зверства да се извършват върху 18-годишно младо момиче", посочи за БТА Петър Иванов. Той добави, че насилникът трябва да излежи присъда, с която ще си даде сметка какво е извършил, както и да му се окаже психологично помощ в затвора, тъй като със сигурност един здрав човек не би направил такова нещо. Хиляди се събраха на протест в София срещу насилието и в подкрепа на нападнатото момиче от Стара Загора. Шествието започна в 18:00 ч. пред Съдебната палата.

 

Протестът бе организиран от граждани в социалните мрежи.Създателката на Фейсбук групата, в която се организира протестът в София - Силвия Стойчева, заяви, че се са тук, за да изразят съпричастност към цялото семейство на пострадалото момиче, както и към всички жертви на насилие и родителите им. Ние трябва да запазим здравето на нашите деца, каза Стойчева. Тя коментира още, че прокуратурата не е взела предвид обръсването на косата на момичето, което по думите ѝ в Наказателния кодекс се води принуда. Според нея е необходима съдебна реформа.

 

Протестът срещу насилието над жени пред Съдебната палата в София
Протестът срещу насилието над жени пред Съдебната палата в София Източник: Дарик

На първо място искаме да се спре мълчанието, защото "замитането под килима" води след себе си лавина от недоволство, коментира една от участничките в протеста - Меги Савова. 

Десетки жители на Перник също се включиха в мирния протест. Сборният пункт, където хората се събраха минути след 18:00 ч., бе пространството пред сградата на Съдебната палата в града.

"Протестът е подкрепа към пострадалото момиче и има за цел да събуди институциите и да им покаже, че не могат безкрайно да замитат проблемите", каза Филип Стоянов - един от организаторите на събитието в Перник. "Срамно е, че се налага ние като граждани да ги караме да работят. Институциите са създадени да обслужват обществото, а не то самото да им дава подтик да вършат задълженията си. Очакваме реформи във всички сфери на съдебната система, както и час по-скоро те да се случат", посочи Стоянов. 

 

Много бургазлии се събраха на мирен протест срещу насилието и в подкрепа на пострадалото момиче от Стара Загора. Демонстрацията започна пред сградата на Съдебната палата в Бургас и събра много млади семейства с деца, представители на местната власт, депутати от Бургаски район и общественици. За да подкрепи протеста, на пл. "Тройката" дойде и кметът на Община Бургас Димитър Николов. 

 

Минути след началото, шествие премина по главната улица "Александровска", стигайки до сградата на местната администрация. Протестът бе организиран от Зонта клуб Бургас, като към него се присъедини и екипът на Тийн бум фест, както и Организацията за защита на българските граждани (ОЗБГ) и група рокери, които огласиха демонстрацията с мощен рев на мотори. 

Димитър Николов заяви, че едва ли има нормален човек, който да не е съпричастен с болката на момичето от Стара Загора, което беше нападнато от приятеля си. "Тук съм, защото и аз съм

гражданин и съм родител на момиче. Така трябва да постъпи всеки един истински баща. Всички трябва да имаме позиция и всички трябва да застанем на страната на доброто", каза той.

 

"Нашият апел винаги е бил да бъдем единни. Да живеем в един по-спокоен свят. Свят, в който жената да е равноправна на мъжа и този свят да бъде лишен от всякакви форми на насилие. Развълнувана съм през последните няколко дни. Благодаря на всички, които са тук. Благодаря и на всички, които са против всяка форма на насилие. Не бива да затваряме очите са за проблема с насилието – той не е на съседката, на колежката. Той е на всички нас. Когато видим, че има проблем, ние трябва да реагираме, да заявим ясна позиция", посочи Диана Иванова – президент на Зонта клуб Бургас.

 

Стотици варненци се събраха на протест пред Съдебната палата на площад "Независимост" във Варна. Сред тях имаше родители с малки и по-големи деца, възрастни жени и мъже, младежи.

Част от недоволните бяха с черни ленти на очите си и символично "сгазиха" дузина макетни ножчета, с каквото жертвата е получила нараняванията си. Протестиращи издигнаха лозунги срещу насилието над жени и плакати с надписи "Нито една повече", "Законът трябва да защитава жените" и други.

 

Ина Иванова от организаторите на протеста каза от импровизираната трибуна, че всеки ден една жена е заплашвана и тормозена. Според нея насилието не трябва да съществува под каквато и да било форма. Собственичката на перукерско студио във Варна Людмила Илиева съобщи, че изработват перуки за жени със здравословни проблеми и изрази готовността на колектива на фирмата да подари на пострадалото момиче перука, копие на косата му, която то да носи до възстановяване на своята, която е била обръсната.

 

"Аз съм възмутена, това е абсолютно безобразие. От една страна, случилото се е повече от ужасно, но от друга страна - гражданското общество се надигна, виждам вълна, в която няма полове, няма възраст, няма партии, всички сме еднакво възмутени", посочи Илиева. Стотици жители на Търговище излязоха тази вечер на миpeн пpoтecт в пoдĸpeпa на 18-гoдишнoтo мoмичe oт Cтapa Зaгopa, oбeзoбpaзeнo c мaĸeтнo нoжчe oт бившия ѝ пpиятeл. Това е протест срещу насилието, обяви символичният организатор Стефан Асенов. От централния площад "Свобода", пред сградата на Съдебната палата, търговищенци с присъствието си казаха "Не на насилието във всичките му форми".

 

Асенов припомни случилото се издевателството над младото момиче от Стара Загора. Тази жестокост не трябва да остане безнаказана. "Заподозреният е задържан отново и това е в резултат на гражданската активност. И оттук насетне трябва всички да знаят, че такива посегателства няма да останат безнаказани", каза в изявлението си Асенов. По думите на организаторите главното, което трябва да извлечем от този случай е, че трябва да сме проактивни и да стопираме такива деяния. Трябва да сме по-смели, когато сме свидетели или сме жертви на такава жестокост. Знам, че голяма част от нас не вярват на институциите, но с гражданския натиск могат да се получат нещата, макар и късно, допълни Стефан Асенов. 

 

Мирен протест имаше и в Свищов. Демонстрацията се състоя пред сградата на Съдебната палата в крайдунавския град. Идеята на протеста е да покаже солидарност и подкрепа към пострадалото момиче и нейното семейство, както и искане за подобряване на работата на съдебната система. Инициатор на проявата е Емилия Цветанова. Над 100 души излязоха в Хасково на протест срещу насилието, за справедливи наказания срещу посегателствата над човешката личност и в подкрепа на пострадалото момиче в Стара Загора. Бдението се състоя пред сградата на Съдебната палата. В основата на организацията бяха рокерите от двата мотоклуба в града, които пристигнаха с машините си и се присъединиха към останалите. Дошлите издигнаха лозунги "Нито една повече", "Говори днес, за да има утре".

 

"Тук съм като жена и майка. За мен насилието независимо над кого се извършва, е недопустимо", каза общественикът Милена Налбантова. Крайно време е законите в България да се спазват от всички и да работят. Радвам се, че има общество, което да подкрепи пострадалите, да им каже, че те не са сами. В същото време осъждам влиянието на всички политически партии, които яхнаха този случай, допълни тя.

 

Протестът срещу насилието над жени в Хасково
Протестът срещу насилието над жени в Хасково Източник: БТА

 

В Хасковска област протести имаше и в Димитровград и в Свиленград. Там местно танцово студио посвети тазвечершната си традиционна хоротека на борбата с насилието.

 

В Кърджали митингуващи затвориха за около 20 минути централния и най-натоварен булевард "Беломорски". Стотици се събраха на мирен протест и в Ямбол в подкрепа на станалото жертва на агресия 18-годишно момиче от Стара Загора. "Настояваме за бърза промяна в закона. Домашното насилие и всякакъв вид насилие трябва да спре. Също и да няма убийци, разхождащи се сред нас. Утре жертвата може да е нашата майка, дъщеря, сестра", каза организаторът на демонстрацията Венелина Вълкова. Тя посочи, че е приятно изненадана от присъствието на толкова много хора и добави: "Предполагам, хората се събуждаме".

 

"Това не е човешко. Не искам да има повече пострадали момичета. Нямам дъщери, имам трима сина и се старая да ги възпитам да обичат, да уважават и никога да не причиняват това не само на жена, а на никого", каза Ваня Калафирова. Да нараниш един човек с нож така, че да има 400 шева – това е пълен садизъм. Над 20 години затвор трябва да са присъдите за такива деяния, смята Велчо Велев, участник в протеста. Промени в законодателството трябват за много неща – и за домашното насилие, и за причиняването на смърт на пътя след употреба на алкохол и наркотици. Никой от тези закони не е работещ у нас, посочи Велев.

 

"Абсурдно е просто случилото се. Не мога даже и да си го представя", коментира 21-годишният участник в протеста Атанас Атанасов. 

 

Граждани на Сливен също се събраха пред съдебната палата в подкрепа на пострадалото момиче от Стара Загора. Хората се организираха през социалната мрежа Фейсбук, като събитието бе под надслов "Мирно шествие в подкрепа на момичето, пострадало от маниака с макетното ножче". Входът на съда бе облепен с плакати с надписи: "Лична отговорност на съдиите за решенията им", "Нито една повече!", Корумпираните съдии вън!" и др.

 

Сред участниците в шествието имаше множество младежи, част от които, на годините на жертвата. Сред присъстващите имаше майки с децата си, както и мотористи, които потеглиха в шествие и блокираха за кратко движението по централен булевард в града. Хората брояха до 400 в знак на съпричастност към жертвата и шевовете по тялото ѝ, следствие на нараняванията. Протест "400 шева - Свобода или Смърт" в подкрепа на 18-годишното малтретирано момиче от Стара Загора бе организиран тази вечер пред Съдебната палата в Русе. 

 

"Тук сме, за да защитим правата на това момиче и да бъде наказан този, който е причинил всичко това. Този човек трябва да си понесе последствията. Това е жестоко зверство. Всяка мярка срещу подобни садисти трябва да бъде безкомпромисна", казаха Тихомир и Зорница, участници в протеста.  "Протестираме срещу това, че институциите не са си свършили работата и да не се стига до подобни случаи в бъдеще. Искаме отговорният за престъплението да си получи наказанието спрямо закона", каза 28-годишният Александър. 

 

Според участници в протеста насилието е зло, което трябва да бъде изкоренено от ежедневието. Стотици жители на Смолян се включиха в протеста пред Съдебната палата. Сред участниците бяха и представители на институции и общественици от  областния град -  директорът на РИОСВ - Смолян Екатерина Гаджева, заместник-кметът на града Мариана Цекова, бившият народен представител д-р Даниела Дариткова. В протеста се включиха много млади хора, семейства с малки деца, които издигнаха плакати с послания срещу домашното насилие. 

 

"Протестираме срещу агресията във всички нейни аспекти, защото, за съжаление, тя се наложи трайно в живота ни под различни варианти. Понякога вербалната агресия е по-драматична със своите психологически последствия, отколкото физическата", посочи д-р Дариткова. Според нея "юмручното право" се е наложило и легитимирало на много високо ниво в държавата.  Именно затова всички ясно трябва да заявим, че сме за справедливо правораздаване, допълни д-р Дариткова.    

 

Много хора се събраха пред съдебната палата в Силистра, за да изразят своята подкрепа към 18-годишното момиче от Стара Загора. С плакати "Нито една повече!" и "Насилието не е семейна ценност" гражданите изказаха недоволството си от работата на правосъдната система и настояха за промени в законодателството, които да доведат до ограничаване на случаите на домашно насилие.

 

Стотици хора се събраха и пред Съдебната палата във Видин. Събитието беше организирано от Камелия Илиева и Марта Абушинова. Протестът протече спокойно, нямаше полицейско присъствие.  Силвия Герасимова, участник в протеста, заяви, че е крайно време в България да има закони и те да се спазват, но да са сурови за суровите постъпки. Ако трябва ще дойда още 100 пъти, стига наистина да получим най-накрая добра новина, категорична бе тя. Нашето семейство живее във Великобритания и там нещата седят по съвсем различен начин. Държавата застава зад майката и зад детето, а това, което се случва тук в България не е нормално, каза Биляна Джабирова, майка на 25 години.

 

По-голямата част от протестиращите бяха жени, но сред тълпата се открояваха и мъже. Цялата тази ситуация е нехуманна и като граждани трябва всички да се съберем и да подкрепим момичето, каза Мартин Стефанов, млад видинчанин. Ивайло Петков, също част от протестиращите, сподели, че днес е тук, защото иска да изрази неговата подкрепа към жертвите на домашно насилие и недоволството към административното придвижване на всички тези сигнали и случаи. 

 

Стотици габровци излязоха на мирен протест днес на централния площад "Възраждане" в подкрепа на 18-годишното момиче от Стара Загора, станало жертва на насилие. Хората преминаха в шествие от Съдебната палата в Габрово до сградата на Областната администрация. Бяха издигнати плакати с надписи "Нито една повече",  "Не на агресията", "Искаме закони", "Оставка за съдийката, определила лека телесна повреда".

 

"Излязох за да призова всички жертви да се борят за правата и позицията си, да не се страхуват, а да действат. Не бива да оставяме насилниците да тъпчат нашите права. Трябва да променим и действията си като общество, момичетата трябва внимателно да подбират партньорите си, а мъжете трябва да знаят, че решението на проблемите не се крие в юмруците",  посочи Мариета Дачева от Габрово.  "Искаме беззаконието и насилието да спрат. Това рано или късно ще се случи. Ние и децата ни ще живеем в една нормална и спокойна държава", каза по време на шествието в Габрово Надя Колева, един от организаторите в социалните мрежи бе Надя Колева от Габрово. 

 

Със скандирания за справедливост и промяна се проведе мирното шествие и в Добрич. Част от исканията на протеста бяха  да бъде определено ниво на телесно увреждане, отговарящо на нараняванията на жертвата, да се въведат адекватни мерки срещу извършителите на домашно насилие, да бъде въведена превантивна работа както с потенциални жертви, така и с потенциални извършители.

 

"Тук съм, за да подкрепя това дете и нейното семейство. Моята 21-годишна дъщеря ми зададе въпроса: "Защо това се случва в България" и аз не можах да ѝ отговоря. Нека не забравяме, нека да имаме вяра в нас и нека изискваме, защото институциите са длъжни именно на нас", каза директорът на Регионалната библиотека "Дора Габе" Теодора Денкова. Тя напомни и за случая с 18-годишната Виктория от Добрич, която бе държана в плен двадесет дни и изтезавана. 

 

"Тук сме за да изразим своята гражданска позиция. Тези неща не трябва да се допускат. Някой някъде по веригата не си е свършил работата. Не може този човек да се разхожда ненаказан, докато не се вдигне медиен шум. От дълги години буксуваме като общество, просто се надявам да се събудим", каза и актьорът Владимир Трендафилов. 

 

Протест в подкрепа на пострадалото момиче от Стара Загора се проведе и в Разград. Хората се организираха през социалната мрежа и се събраха да изразят позицията си срещу насилието пред Съдебната палата. Сред участниците бяха много млади хора, протеста подкрепиха също председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев, зам.-кметът Добрин Добрев, общински съветници.

 

"Съдия Татяна Гьонева от Окръжен съд - Стара Загора не може да ми е колега юрист. Нейните действия са всичко друго, само не и защитаващи правата на гражданите и техните законни интереси. Затова сме излезли с декларация, изразяваща не само възмущението на хората от Разград от извършените действия на жесток садизъм срещу 18-годишната Дебора Михайлова, но и от действията на съдията", каза общинският съветник адвокат Антон Монев.

 

Над 300 жители на Кюстендил също се включиха в мирен протест срещу насилието и в подкрепа на 18-годишното момиче, което пострада в Стара Загора. Местните се събраха на централния площад "Велбъжд" в Кюстендил, а оттам се отправиха в шествие към Съдебната палата в Кюстендил. Мирният протест се водеше от кмета Петър Паунов и председателя на Общинския съвет Иван Андонов. На протеста беше и заместник-областният управител Критиян Иванчов, представители на общинската и областната администрация.

 

"Изненадан съм от присъствието на толкова много хора. Не трябва да се оставят такива случаи, те не са единични. Има много случаи, но жертвите ги е страх да говорят за това. Надявам се, събирайки се толкова много хора, да им дадем сила, за да не мълчат. Протестът е и към самите закони - не може с 400 шева, съдът да постановява лека телесна повреда. Това си е опит за убийство", казаха организаторите.

 

"Необходими са по-сериозни наказания за насилниците. Аз лично много се страхувам, когато ми се наложи вечер да се прибирам сама", разказа Йоана Георгиева, на 19 години от Кюстендил, която беше дошла да се включи в протеста срещу насилието и в подкрепа на пострадалото момиче от Стара Загора. Над 100 врачани се включиха в протеста в подкрепа на обезобразеното 18-годишно момиче. Това бе най-многобройното недоволство на гражданското общество от последните години, в което хората показаха, че няма да седят безучастни. Протестът бе пред сградата на Съдебната палата и бе организиран през социалните мрежи. Много бяха хората с деца, които изразиха безпокойствието си, че ако подобни случаи не получат адекватното наказание, има опасност в бъдеще да стават все повече. "Не трябва да сме безучастни, искаме справедливост, законност и спокойствие в държавата. Но сме стигнали до положение държавата да ни остави за всичко да се грижим сами. И, слава богу, че го има гражданското общество", сподели Маргарита Петкова.

 

Възмутен баща на малко момиченце поиска промяна в законовите разпоредби, които да са ясни и конкретни, а не да имат възможност за тълкувания. И допълни, че трябва и промяна във възпитанието, и в колективното мислене на обществото, тъй като напоследък прекалено много мъже мислят, че могат да върнат мутренските времена.

 

На протеста млада майка беше донесла бяло платно и правеше бодове с червен конец. "Дотук са около 60-ина, искам да ги направя 400, за да си представи човек как изглеждат действително толкова бодове", обясни Божидарка Йорданова. По думите ѝ всичко започва от семейството. "Трябват повече разговори, комуникация и повече подкрепа от държавата в сферата на образованието, изкуството. Културата е това, което на мен ми липсва", посочи младата жена.

 

Множество хора се събраха пред Съдебната палата в Благоевград. "Не трябва да оставаме със затворени очи, ако Темида е сляпа, то обществото не трябва да бъде сляпо", каза Катя Лазарова от протестиращите граждани. Тя се присъедини към протеста тази вечер със своя седемгодишен син. "Имам и дъщеря, и заради нея съм тук, защото наистина трябва да има реални промени в закона, справедливи присъди и нашите деца да се чувстват спокойни в родната си страна", каза Катя Лазарова. 

 

Протестът срещу насилието над жени в Русе
Протестът срещу насилието над жени в Русе Източник: БТА

"Имам две дъщери и искам да живеем в държава, която се грижи за тяхната безопасност, искам да сме спокойни за нашите деца", каза Вяра Ризова, която също бе на протеста със своята 7-годишна дъщеря. "Голямата ми дъщеря е на 25 години, но и малката осъзнава ситуацията. Засега се опитвам да обясня, че има лоши хора и държавата се грижи тези лоши хора да си получават заслуженото и да не тормозят останалите хора, точно поради тази причина сме тук", каза още Лазарова. 

 

С мирно шествие, което премина от сградата на съда до сградата на Общината, граждани от Петрич също изразиха своята подкрепа към пострадалото момиче от Стара Загора. Около 18:30 ч. протестиращите преминаха през центъра на града.  "Тук сме да подкрепим момичето и семейството ѝ. Всички заедно трябва да помогнем и да постигнем промяна в системата", каза Десислава Учителска, участник в протеста.

 

"Трябва да имаме адекватно законодателство, което да отговаря за подобни действия. Не може да съсипеш живота на едно младо момиче и в следващия момент да ти кажат, че това е лека телесна повреда", каза Цветан Маникатов участник в протеста. Той добави, че гражданите трябва да се чувстват защитени и сигурни в собствената си държава.

 

"Тук съм в подкрепа на младото момиче и в знак на протест срещу съдебната система. Протестирам за незабавна реформа и оставка на всички, които са определили това като лека телесна повреда. Протестирам срещу всички институции, които отговарят за правовия ред в държавата", каза Дафинка Тасева, участник в протестното шествие. 

 

На днешния протест присъстваха и много млади мъже, които искаха да изразят своята солидарност с пострадалото 18-годишно момиче в Стара Загора и да заявят категорично "не" на насилието. Сред тях бе и състезателят по таекуондо и носител на европейска титла Илиан Томанов. "Трябва да се види, че има гражданско общество, всеки един проблем да се показва", каза Томанов.

 

"Не съм вещ в съдебни реформи, но съм сигурен, че нещата някъде "куцат", защото - за да се стигне дотам човек, направил деяние с такава жестокост, да е сред нас, значи някъде има нещо, което "куца", каза още спортистът и допълни, че проявата на жестокост към живо същество е необяснима. "В даден момент трябва да започне да има страх от гражданското общество, трябва все по-често хората да излизат за всякакви проблеми и да се знае, че се носят последствия от действията", каза още Томанов.

 

По-рано днес стана ясно, че Георги Георгиев, задържан и обвиняем за зверското посегателство и заплахи над 18-годишно момиче в Стара Загора, остава в ареста. Районния съд в града взе постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

 

Георгиев беше задържан вчера (неделя, 30 юли) по досъдебно производство във връзка с отправените заплахи. Повдигнати са му две обвинения - за нанасяне на средна телесна повреда и за закана за убийство. По делото се събират още доказателства, предстоят и още медицински експертизи. Това е третото му провинение от подобен характер. Нападението е станало още в края на юни, а случаят придоби широк обществен отзвук преди дни.

 

Още на 24 юни соченият за извършител е изпратил съобщение на 18-годишното момиче със съдържание: "Направо те убивам", а на 25 юни - "Ще ти закача главата". На следващия ден влиза в дома на жертвата с маска и макетен нож и ѝ нанася юмручни удари в главата. 

 

Източник: Дарикнюз

Още от "София"

Министър Запрянов отмени готвено хибридно мероприятие на комунистическия елемент Стоимен Стоименов в Централния военен к

Книгата на Стоименов съдържа в себе си тезите и опорните точки на руската хибридна пропаганда, посочват от Атлантическия съвет на България

Прочетете повече прочетете повече

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени