Нови електронни гишета на летище София съкращават времето за проверки

Това съобщи заместник-министър Анна Натова

Заместник-министър Анна Натова и главният изпълнителен директор на СОФ Кънект Хесус Кабайеро
Заместник-министър Анна Натова и главният изпълнителен директор на СОФ Кънект Хесус Кабайеро Източник: Пресцентър на МТС

"Броени дни преди летище София да се превърне в отворена врата към Шенгенското пространство, се въвежда автоматична система за проверка на бордни карти. Това е много важно с оглед на наближаващите празници и на летния сезон, когато броят на пътуващите расте", заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анна Михнева-Натова на откриването на новите смарт гишета на Терминал 2.

 

С отпадането паспортната проверка при пътуване със самолет в рамките на почти цяла Европа от 31 март и с новите електронни гишета, пътуващите от и до летище София ще прекарват по-малко време в чакане на летищни проверки, каза още заместник-министър Натова.

 

По думите й изпълнението на ангажиментите на концесионера на летище София се обсъжда периодично на съвместен комитет в Министерството на транспорта и съобщенията.

 

"С особено внимание следяхме подготовката на летище София за приемането на страната ни в Шенген и за изпълнението на изискванията. Паралелно с това оказваме съдействие на концесионера за административните процедури, свързани с модернизацията на летището. Очакваме резултатите да бъдат видими и измерими в подобрен комфорт за пътниците и разширен капацитет на софийското летище", допълни тя.

 

Главният изпълнителен директор на СОФ Кънект Хесус Кабайеро  обясни, че новата смарт система дава възможност за три пъти по-бързо преминаване на пътниците. Едно от гишетата е предназначено за хора с ограничена мобилност. Софтуерът прочита редовните бордни карти, които могат да са електронни или на хартиен носител.

Още от "София"

Министър Коритарова обсъди разширяването на Столичния околовръстен път от бул. България“ до АМ „Струма“ с кмета на София

На днешната среща бяха подписани и 12 споразумения за обекти на обща стойност близо 2 млн. лв., които ще се финансират със средства от държавния бюджет по Инвестиционната програма за общински проекти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени