Новият кмет на София Васил Терзиев полага клетва

Изборът на Борис Бонев за председател на СОС е под въпрос

Васил Терзиев
Васил Терзиев Източник: БТА

Новият кмет на София Васил Терзиев, избраните съветници, кметовете на райони и кметства ще положат клетва и ще встъпят в длъжност в 10:00 ч. на "Московска" 22 . Това стана възможно, след като в петък Административният съд на София отхвърли искането на Ваня Григорова за ново преброяване на изборните резултати. А днес екипът ѝ ще подаде жалба за оспорване на решението на по-горна инстанция. Днес е първото заседание на новия Столичен общински съвет.

 

Ваня Григорова
Ваня Григорова Източник: Булфото

Нагласите за "плаващи мнозинства" ще проличат още в началото, когато се определя къде за постоянно ще седи всяка политическа група в залата. ГЕРБ-СДС в предишния мандат беше с 27 места и заемаше първите редове в дясната част. Сега е с 14, а най-голяма е групата на "Обединени за София" е с 23 и се очаква да заеме местата отпред. В дневния ред най-важна е последната точка - избор на председател на СОС, в който никоя партия няма мнозинство и решението ще бъде трудно. Гласуването ще е тайно и за поста са необходими поне 31 гласа.

 

Номинацията на "Обединени за София" е Борис Бонев, който беше водач на предизборната листа и получи най-много преференции в цялата страна. В серия интервюта през последните дни Бонев коментира, че не му е фикс идея да оглави съвета, но се разбра и че не смята кандидатурата на Вили Лилков за подходяща. В интервю вчера, Бонев прогнозира, че е възможно дори да не се стигне до избор на тържественото заседание.

 

Борис Бонев
Борис Бонев Източник: Facebook

"Вероятността да не изберем председател е огромна. 61 са общинските съветници, трябва 31 да изберат председател. Може и догодина да не сме го избрали този председател, може никога и да не го изберем", каза Бонев. Не е ясно дали групата на ГЕРБ-СДС ще предложи за поста водачът на листата си Антон Хекимян, както и дали няма да има номинация за Георги Георгиев, който оглавяваше последния общински съвет.Възможно е с мотива, че търсят обединител на дясното вместо него предложат Вили Лилков. Той се яви на изборите с обединението от десни партии "Синя София", което получи три места в съвета.

 

Георги Георгиев
Георги Георгиев Източник: Facebook

БСП са с 9 съветници, в предишния съвет бяха с 15. Класирането обаче на Ваня Григорова втора, с минимална разлика след Терзиев, може д даде основание на левите сили тя също да бъде номинирана за председател. Очакванията за подкрепа при тайното гласуване ще са към групата на "Възраждане" с 8 души, "Има такъв народ" - с 3, ВМРО-БНД - с 1.

 

"Синя София" и "Има такъв народ", са с по трима съветници и според правилника на СОС нямат право да са със статут на политически групи. Затова са нужни поне петима. В такива случаи практиката е малки формации да се сливат в обща група, за да получат право на свой зам.-председател на съвета и още един член в Председателския съвет на СОС. ВМРО-БНД в предишния мандат заедно с "Атака" имаше 5 гласа, но на тези избори остана с един съветник.

Още от "София"

Последни новини

Най-четени