Областната управа публикува документите за демонтажа на МОЧА

Фигурите на монумента се разглобяват според начина на тяхното първоначално съединяване

Демонтаж на фигурата на българския работник от МОЧА
Демонтаж на фигурата на българския работник от МОЧА Източник: Zonanews

Областната управа публикува документите за демонтажа на МОЧА (т.н. Паметник на Съветската армия) в София. "В 11:00 часа на 14 декември Областната администрация на област София предостави всички документи, свързани с демонтажа, съхранението и реставрацията на Паметника на Съветската армия. Документите ще бъдат предоставени и на Административен съд София-град на 15 декември, съгласно тяхно определение", съобщиха от администрацията на Област София. 

 

От там уверяват също, че предоставят информация и на всички лица, подали заявления по Закона за достъп до обществена информация в законоустановените срокове. "Областната администрация продължава да следва стриктно одобрения от Столична община План за безопасност и здраве при свалянето за реставрация на фигурите от Паметника на Съветската армия. Съобразно този план фигурите се разглобяват в максималната възможна степен според начина на тяхното първоначално съединяване", уточняват от Областната управа.

 

В един от документите е записано, че състоянието на монумента е лошо и затова се налага демонтажът му. "Гранитните настилки и облицовки са в лошо състояние. Голяма част от плочите са напукани и/или надигнати. Голяма част от тях са разместени или свлечени, а друга отлепени или липсващи. Това поврежда и съседните плочи и паметникът започва да се саморазрушава. На местата на дефектите и масово комрометираните фуги прониква вода, което уврежда и носещата конструкция на съоръжението", се казва в документа. 

 

Пукнатини в бронзовите отливки, които ги правят много опасни
Пукнатини в бронзовите отливки, които ги правят много опасни Източник: Областен управител-София
 

В много лошо състояние е и скулптурната група на върха на пиедестала. Всички фигури са от бронз. При монтажа краката им са напълнени с бетон. През годините е прониквала вода, бетонът се е раздувал при циклите на замръзване и разтапяне водата в него и по тази причина краката на фигурите са се "разцепили". Освен това в цокъла на фигурите са се образували пукнатини в бронза, които нарушават целостта на отливката и правят фигурите доста опасни. 

 

Пукнатини в цокъла и в краката на всички фигури
Пукнатини в цокъла и в краката на всички фигури Източник: Областен управител-София

Изграждането на монументи от многобройни отливки е обичайна практика – така например при сглобяването на статуята на Св. София са използвани над 150 отделни масивни части. Само там, където е невъзможно оформянето на блок до пет тона или са налице други причини, се използва специализирана техника за отделяне на елементите по схема, която гарантира тяхното последващо събиране, допълват още на сайта на Областна администрация.

 

Демонтаж на фигурата на българския работник от МОЧА
Демонтаж на фигурата на българския работник от МОЧА Източник: Zonanews

Според резултатите от обследването, фигурите на Паметника на Съветската армия трябва да разчленени на две части от кръста нагоре – половина на торса и главата и другата половина. Запълнените с бетон крака също се разделят от кръста надолу и се демонтират поотделно, като първо се открие бронзовият цокъл и се разруши бетонът в основата.

 

"Областната администрация категорично се противопоставя на опитите на политически лица да въвеждат в заблуждение българските граждани, като разпространяват невярна информация, нарушават закона и упражняват натиск върху изпълнителите на дейностите по преместване на бронзовите фигури и барелефи от Паметника на Съветската армия", гласи съобщението. С всички документи може да се запознаете ТУК.

Още от "София"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени