Областният управител на София върна избора на комисиите в Столичния общински съвет

Това обяви председателят на СОС Цветомир Петров

Софийска област областен управител
Софийска област областен управител Източник: Zonanews

Областният управител на София Вяра Тодева върна за ново обсъждане разпределението на комисиите в Столичния общински съвет (СОС). Мотивите са, че извънредното заседание на 8 февруари, което бе насрочено два часа след края на редовното същия ден, е "в абсолютно нарушение на правилника". Това обяви председателят на СОС Цветомир Петров. Той е получил днес заповедта на Тодева.


Друг посочен аргумент е, че общинските съветници са били лишени от правото си да се запознаят с предложението на решение в деня преди заседанието, което също е задължително условие.


"В правилника на СОС изрично е записано, че исканията за извънредно заседание трябва да бъдат мотивирани, като се предложи конкретен дневен ред. В тази връзка е налице липса на мотиви и посочване на каквото и да е събитие, налагащо провеждане на извънредно заседание от страна на СОС", се посочва като един от аргументите на областния управител за ново обсъждане на разпределението на комисиите в съвета", пише в мотивите на областния управител.


"Отделно от това, не е съобразено правилото, че при искане за извънредно заседание председателят е длъжен да насрочи заседание в седемдневен срок от внасяне на искането, т. е. в чл. 67 от Правилника, който разглежда извънредните заседания, има изисквания за срок и предоставяне на материалите, както и обосновка на извънредността. В случая е иззето предоставеното с Правилника право на председателя да насрочи извънредното заседание по начин, гарантиращ правото на всеки съветник да е предварително запознат с проектите на решенията", посочва още Тодева.

Още от "София"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени