Общинските съветници от ГЕРБ-СДС: От месеци Столична община води сама битката срещу вируса при абсолютно отсъствие на държавата

Поредната вълна на вируса заплашва да се превърне в цунами, което ще отнесе не само здравната ни система, финансовата стабилност, а и образованието

Софийска община
Софийска община Източник: Zonanews

На територията на Столична община има над 200 училища, в които учат близо 140 000 ученици. Да, същите тези порастващи хора, които наричаме бъдещето на България. Това бъдеще обаче, рискуваме да остане неграмотно или най-малкото недообразовано, изолирано, без адекватна социална страна, заключено вкъщи. Това се казва в позиция на общинските съветници от ГЕРБ-СДС в СОС във връзка с преминаването на дистанционно обучение вследствие на четвъртата вълна от коронавирусна инфекция. 

 

Ето какво пише още в тази позиция:
От месеци Столичната община сама води битката срещу вируса с единственото налично оръжие - ваксинацията. При абсолютното отсъствие на държавата и ресурсите, които тя има да се бори срещу дезинформацията, да разяснява, да оборва необоснованите страхове и да улесява достъпа до ваксини днес ние сме изправени пред поредната вълна на вируса, която заплашва да се превърне в цунами, което ще отнесе не само здравната ни система, финансовата стабилност, а и образованието ни. 
Преди една седмица кметът и някои от нас направихме опит да се противопоставим на безотговорното и опасно решение с лека ръка да бъдат затворени училищата. Въпреки трудно постигнатия консенсус, че те трябва да затворят последни, те затвориха първи. Децата бяха изпратени вкъщи, без алтернативи, без план за действие, без идея как и кога ще могат да се върнат в клас и как точно ще бъдат преодолени трупащите се дефицити в тяхното обучение и развитие. 
За щастие тази грешка, макар и останала непризната, май е поне осъзната и два дни по-късно в Министерство на здравеопазването започнаха да мислят как най-сетне да започнат да управляват кризата. За нещастие това мислене до момента не е произвело резултати. Липсва конкретна информация кога и при какви условия ще може да се възобнови присъственото обучение. Липсва информация за план дали, от кого и с какво ще се извършва тестване, планират ли се някакви изисквания към учителите или и те ще бъдат изненадани с условие да представят зелен сертификат "от утре".
Ние от групата на ГЕРБ-СДС настояваме за конкретни отговори на тези въпроси. В най-кратък срок. Настояваме покрилите се в последните дни министри или някой от техните шефове - премиерът Янев или президентът Радев, да дадат ясни и конкретни отговори на цялото общество какво планират да направят с българското образование. 
Като неусвоили материала ученици, ние ще повтаряме вълна след вълна и избори след избори, но не можем да позволим нашите ненаучени уроци да отнемат правото на децата ни да получат качествено образование. 

 

 

Още от "София"

Зърнопроизводителите бесни заради заплаха на Кирил Петков, на крачка да подкарат тракторите към София

Според тях изказването на Киро Харварда противоречи на функционирането на механизмите на финансиране в рамките на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени