Общинските съветници в ГЕРБ-СДС: Кризата с боклука е изкуствена и няма да се състои

Според Антон Хекимян скоро ни чака и транспортна криза

Битови отпадъци, съд за боклук
Битови отпадъци, съд за боклук Източник: Zonanews

"Кризата с боклука в София няма да се състои. Изрекоха се грозни лъжи, че депото може да работи 3-4 години и после ни чака криза. Това е лъжа и тя се вижда от доклад от октомври като ясно се показа, че капацитетът е до ноември 2031 г. т.е. 8 години", заяви на брифинг общинският съветник от ГЕРБ-СДС в София Георги Георгиев, цитиран от Tribune.

 

"Създава се изкуствена криза, за да се прикрие истинската. Ние посъветвахме докладът да се прати в прокуратурата и се радваме, че ни слушат. Призоваваме да се огласят и докладите за 2021 и 2022 г година с много ясни констатации. Ако в София има криза с боклука по-рано от 8 години, това ще е само заради лошото управление на Васил Терзиев", отсече Георгиев.

 

Според колегата му Антон Хекимян общинският съвет не работи, заради неможенето. Терзиев не търси мнозинство в СОС, а се крие зад партиите и Борис Бонев. Кризата с боклука я има, защото има снмики на неизвозени кофи от различните квартали. Това е управленска криза според Хекимян. По думите му скоро ни чака и транспортна криза.

 

Съюз на транспортните работници в България
Съюз на транспортните работници в България Източник: Zonanews

"Утре ще говорим със синдикатите за увеличението на заплатите на шофьорите. Ние обещахме 20% увеличение, а Терзиев казва, че и 15 на сто може да няма. Зад една предполагаема криза с боклука прикрива други, като тази с градския транспорт", категоричен е Хекимян.В София липсва лидерство и кризите ще се задълбочават, отсече той. "Бюджетът на София - кой ще го гласува, кой ще го одобри? Отговорността се прехвърля върху опозицията", заяви още общинският съветник.

 

Съветникът Анна Стойкова коментира темата със завода на отпадъци, които е бил построен с европейски пари и съответно под строг мониторинг. Тя обясни, че са се изказали много неистини. РИОСВ са били уведомени, като след преодоляване на тези проблеми завода работи на пълните обороти. По данни на оператора ясно се казва, че към октомври клетки 1 и 2 са запълнени на 70%, клетка 3 е на 30%, а четвъртата сега е включена в експлоатация в депо "Садината". СО е първата в България, която превърна отпадъка в ресурс", категорична беше тя.

 

Лорита Радева допълни, в момента се изпълнява плана за модернизация, който е одобрен от СОС, начина на финансиране, изпълнение на дейности, вида на техниката, която трябва да се модернизира. През 2015 година същият този директор, който в момента говори всички тези неща, беше директор и тогава, ако са допуснати някакви слабости, то това не може да бъде отговорност на кмета на София, а онези технически лица и експерти. Кмет тогава беше г-жа Фандъкова, но директор на завода беше г-н Савов.

 

Хекимян припомни, че ако искаме да се реши кардинално проблема за години наред трябва да се вземе решение за инсинератора. Общинският съветник попита дали Терзиев е готов да възобнови този проект, защото негов зам.-кмет стои зад това проекта да се спре, а днес кметът лаконично е отговарил, че е възможно да се обмисли изграждането.

 

В заключение Георгиев призова Терзиев и екипа му, както и общинските им съветници да започнат да работят. 

"Това днес беше постановка, която да разчисти терена за новото мнозинство със социалистите. Имаме косвено признание днес за постигане на разбирателство. Не измислената криза с боклука, за която ще представим официалните документи, арешете истинската криза със собственото си неможене. Не е толкова въпрос за председателя, а за мнозинството. Ние няма да допуснем София да стане заложник на плаващи мнозинства и някой да си избива скъпата кампания с няколко поръчки", заключи Георгиев.

Още от "София"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени