Общо 23 заразени с менингит в София

Всички са контактни на починалото 5-годишно дете

Сред заразените са и деца, и персонал
Сред заразените са и деца, и персонал Източник: Zonanews
23 са общо положителните проби на менингит до момента. Сред заразените са и деца, и персонал. Това сочи изследване в НЦЗПБ на контактните деца, техните братя и сестри и персонала от групата, в която е било детето, починало от болестта в София, съобщава NOVA.
 
Към момента на изследването те са без здравословни оплаквания и клинична симптоматика. Насочени са към ОПЛ за наблюдение и провеждане на антибиотична профилактика, профилактика и контрол на отделни заразни болести на дихателната система.
 
Контактните лица на детето, са тествани от Столичното РЗИ, веднага след като при тях е постъпил сигнал за починало дете с вероятна инфекциозна патогенеза. Проведени са разговори с общопрактикуващия лекар, лекуващия лекар, националния консултант по инфекциозни болести и е събрана пълната възможна документация - епикризи, изследвания и Протокола с предварителната патологоанатомична макроскопска диагноза. Извършено е епидемиологично проучване и е разпоредена дезинфекция на ДГ № 37 "Вълшебство".
 
След получаването на първоначалните данни и оценка на риска, е връчено Предписание за провеждане на незабавни хигиенни и противоепидемични мерки и е издадена Заповед от СРЗИ за затваряне на Детската градина, считано от 01.12.2021 г. и за спиране на дейността до второ нареждане.Към момента се чакат резултатите от пробонабиранията на всички деца и персонала на детското заведение, както и окончателната хистология и патоанатомична диагноза на починалото дете.
 
5-годишно дете с менингит почина в болница в София. Късно снощи излезе информация за огнище на заразата в столична детска градина.
 
Малко преди обяд миналия четвъртък 5-годишното дете започва да проявява симптоми. "Детето повърна в четвъртък преди обед. В началото нямаше температура. После бързо започна покачване. Обадихме се на родителите и поискахме разрешение да му бъде дадено лекарство. Таткото дойде да го вземе. Изпълнихме всички предписания по протокол. Имаме информация, че детето е било връщано от лечебни заведения”, каза директорът на детската градина Гергана Петрова. След подадения сигнал започна и спешна проверка на всички болници, през които които е преминало починалото дете.
 
В медицинската практика, макар и рядко, се наблюдават случаи на мълниеносно протичане на менингококова инфекция сред млади и здрави лица, като за съжаление, такива случаи завършват летално, съобщават от СРЗИ.

Още от "София"

Последни новини

Най-четени