ОИК-София отказа да изпълни решението на ЦИК за премахване на машинното гласуване

От столичната избирателна комисия смята, че в решението на ЦИК се установява безпрецедентни съществени пороци

Полина Витанова, председател на ОИК-София
Полина Витанова, председател на ОИК-София Източник: БГНЕС

Столичната общинска избирателна комисия взе решение на всички над 1650 секционни избирателни комисии в София да бъдат предадени и материалите, свързани с машинното гласуване - ролки хартия, пликове за флаш памети, протоколи и други. Общинската избирателна комисия в София се противопостави на решението на ЦИК за ликвидиране на машинното гласуване. В неделя в столицата ще се гласува и с машини, става ясно от решението на ОИК-София. Минути преди 20 ч. тази вечер ЦИК реши на вота тази неделя, както и на балотажа идната седмица, машини изобщо да няма.

 

В 21.36 ч. ОИК София решава да не се съобрази с Централната избирателна комисия. "Със своето решение Централна избирателна комисия на практика е премахната гласуването с машинен вот. Отделно следва да се посочи, че самото решение е непълно откъм реквизити, а именно – в него липсва да е посочено, че същото подлежи на обжалване и няма предвидено на основание чл. 60, ал. 1 АПК предварително изпълнение на решението, респ. същото към този момент не е влязло в законна сила, поради което ОИК – Столична община счита, че не поражда обвързващо действие."

 

От столичната избирателна комисия смята, че в решението на ЦИК се установява безпрецедентни съществени пороци, между които е и абсолютна неразбираемост волята на Централна избирателна комисия. Посочва се още, че в решението на ЦИК няма мотиви, което е нарушение.

 

"ОИК – Столична община, като специализирана изборна администрация и отговаряща за провеждането на изборите на територията на Столична община, с над 1650 секционни избирателни секции, не може да участва и да става съучастник в погазване доверието на най-демократичното избирателно право на всеки български гражданин", се казва в решението на ОИК-София.

 
От ОИК-София пишат още, че е налице грубо нарушение на правилата на формалната логика в посоченото решение. "На следващо място, съгласно чл. 213а, ал. 5 ИК единствената и абсолютна предпоставка за провеждане на избори само с хартиени бюлетини е – при удостоверяването по ал. 2, да се установи несъответствие на устройствата за машинно гласуване с принципите по ал. 3, като към момента на взимане на решението на ЦИК и видно от неговите мотиви такова еднозначно установяване не е налице с предходно тяхно решение и такова не се открива на сайта на ЦИК, вкл. и не е цитирано като основание в решение."

 

От комисията добавят, че на официалната страница на Министерство на електронното управление е  публикувано решение на МЕУ с № МЕУ-17714 от 27.10.2023 г., с което на основание чл. 213а, ал. 2 ИК Министерство на електронното управление, съвместно с БИМ и БИС, удостоверяват съответствието на доставения тип ТУМГ, както и на вече доставени и използвани на предходни избори ТУМГ, с изискванията по чл. 213а, ал. 3 ИК и изискванията на техническата спецификация по Методика утвърдена от трите институции. Със същото решение е допуснато на основание чл. 60, ал. 1 АПК предварително изпълнение на решението, с посочени мотиви за предварително изпълнение.

 

В заключение ОИК-София указва на кметовете на всички районни администрации да предадат заедно с членовете на ОИК – Столична община всички изборни книжа и материали посочени в т. 1 от Методическите указания, приети с решение № 2655-МИ от 12.10.2023 г. на ЦИК, включително и онези свързани с машинното гласуване.

 

Препис от решението е изпратено незабавно до  кметовете на всички районни администрации и Министерство на вътрешните работи за сведение и изпълнение. Решението на ОИК-София може да се оспори пред ЦИК в 3-дневен срок от публикуването му.

 

Председателят на ОИК София Полина Витанова потвърди пред БНР за взетото решение. "Точно така! И книжата, свързани с машинното гласуване, тъй като Централна избирателна комисия не ни е оказала да не предаваме книжата; тя не си е изменила решението, с което е приела методическите указания и няма никакво последващо писмо. Извинявайте, след като видяхме след половин час, че сертифицира софтуера, ние знаем ли до утре сутринта или утре на обяд какво ще се случи. И питам аз, ако ние сме предали ролките за машинно гласуване и няма машини за гласуване, ще се произведе ли машинно гласуване в София?".

Още от "София"

Министър Запрянов отмени готвено хибридно мероприятие на комунистическия елемент Стоимен Стоименов в Централния военен к

Книгата на Стоименов съдържа в себе си тезите и опорните точки на руската хибридна пропаганда, посочват от Атлантическия съвет на България

Прочетете повече прочетете повече

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени