Окончателно от ЦИК: В неделя гласуваме с машини. Процедурата е миналата по правилата

Машините тръгват към секциите днес

Росица Матева
Росица Матева Източник: Скрийншот видео кадър

В неделя ще гласуваме с машини. Вчера вечерта получихме в ЦИК решението на трите институции - Министерството на електронното управление, Института по метрология и Института по стандартизация, с което се удостоверява съответствието на хардуера и софтуера за машинно гласуване. Процедурата е преминала по правилата. Наблюдавали са я представители на някои партии - ГЕРБ, ПП, БСП, "Има такъв народ". Това каза по bTV говорителят на ЦИК Росица Матева.

 

Машините тръгват към секциите днес. "На 27 октомври заместник-председателят на ЦИК, който отговаря за машинното гласуване, получи обаждане от началника на жандармерията, който охранява склада с въпрос кога ще получат разрешение машините да напуснат помещението. Отговорът беше: ще чакате писмо", разказа ситуацията преди изборите на 29 октомври Матева.

 

ЦИК не участва в активни мероприятия, надяваме се и да не бъде въвличана в политически скандали. Ние сме независим държавен орган, няма как да не се съобразяваме с информация, пристигнала от друг държавен орган, който отговаря за националната сигурност, уточни Матева.

 

Според нея твърденията на политици, че информацията, която се съдържа в справката, не е вярна, не са опровергани от никого. До момента няма никакви данни, че това, което е написано в тази справка, не е извършено, каза още говорителят на ЦИК.

 

Според Матева липсата на машини на първи тур е довело до срив и на малкото доверие в машинното гласуване. Възможни били и манипулации. С машината не може да се даде недействителен глас. Ако имаше машини, нямаше да има грешки. Аз съм един от най-върлите привърженици на машинното гласуване, категорична беше Росица Матева.

Още от "София"

Общинските съветници от ПП-ДБ-СС в столицата искат кметът Терзиев да забрани честването на руския Ден на защитниците на

България е една от държавите най-обилно "обгрижвана от Руската пета колона, чиито пипала са плъзнали във всички сфери на нашия обществен и политически живот

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени