Опозицията назначи нови бордове в 6-те най-важни фирми в София

Шефът на “Метрополитен” Стоян Братоев запази поста си до провеждането на конкурс

Топлофикация-София ЕАД
Топлофикация-София ЕАД Източник: Zonanews

Новото "икономическо мнозинство" в Столичния общински съвет смени 25 души (от общо 30) в бордовете на шестте най-важни фирми - "Топлофикация София", "Център за градска мобилност", "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт", "Метрополитен" и "Софинвест".

 

Център за градска мобилност (ЦГМ)
Център за градска мобилност (ЦГМ) Източник: Zonanews

Всички те бяха с изтекъл мандат и от ПП-ДБ-СС внесоха доклад за провеждането на конкурси по нови правила. Подобен доклад имаше и Диана Тонова от БСП. Драмите и скандалите за постовете обаче започнаха в сряда, когато се разбра за изненадващия контрадоклад на Карлос Контрера от ВМРО, Красимир Гълъбов и Севделина Петрова.

 

С него те предложиха сегашните правила за избор на ръководители да останат, а до конкурса да се сменят членовете на бордовете. Първият епизод от сагата бе на общо заседание на три комисии в сряда, където предложението им мина.

 

Вторият и решаващ рунд обаче бе на заседанието на СОС в четвъртък. А разглеждането на докладите за бордовете мина след почти 6 часа скандали и прекъсвания.

 

Столичен общински съвет (СОС)
Столичен общински съвет (СОС) Източник: Zonanews

До последно приемането им беше на оспорвано, а новият състав бе гласуван с 31 гласа "за" и 29 "против"

Така как ще се управляват дружествата с икономика за над 3 млрд. лв. бе решено от ГЕРБ, БСП, ИТН, отцепниците от "Възраждане", Карлос Контрера от ВМРО и изключения от ПП-ДБ-СС Благовест Георгиев (който блъсна кола и избяга преди време).

 

ПП-ДБ-СС, "Възраждане" и Диана Тонова от БСП бяха против. Нейният колега Войслав Тодоров не гласува.

Имената в доклада на Контрера претърпяха само една корекция - шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев запази поста си поне до провеждането на конкурс.

 

Промените ще влязат в сила, дори и да бъдат оспорени, защото по време на заседанието бе одобрено предварително изпълнение на решението. 

Още от "София"

Ръководството на БСП задължи Корнелия Нинова да упълномощи Атанас Зафиров да представлява партията пред ЦИК

По-рано тази седмица Нинова обяви, че е упълномощила Георги Свиленски и Иван Ченчев да ръководят процеса по регистрация на БСП за участие в изборите и регистрация на листите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени