От 1 декември центърът на София ще е забранен за най-замърсяващите коли

Според наредбата за т. нар. нискоемисионни зони глобите за нарушение на правилата са от 50 до 500 лева за първо нарушение

София
София Източник: Zonanews

Колите от най-ниската екокатегория няма да мога да влизат в центъра на София от 1 декември. Забраната важи до 29 февруари 2024 г. Целта е да се намали замърсяването на въздуха в София през зимата. Забраната за влизането на замърсяващи автомобили беше приета през декември миналата година, но не влезе в сила веднага. Сега отлагане няма да има, но нарушителите няма да бъдат глобявани веднага, обясниха от Столичната община.

 

Според наредбата за т. нар. нискоемисионни зони глобите за нарушение на правилата са от 50 до 500 лева за първо нарушение. Заради липсата на разяснителна кампания, както и защото системите за автоматичен контрол на зоната не са  готови при първоначално нарушение шофьорите само ще бъдат предупреждавани, че са извършили нарушение. Ако втори път бъдат хванати в нарушение, вече ще бъдат санкционирани.

 

По неофициална информация от 1 декември камерите ще засичат нарушителите, но налагането на глоби ще става след преглеждане на записите и евентуално налагане на санкции. Не е ясно дали автоматичният контрол ще заработи до края на февруари, когато нискоемисионната зона ще спре да действа. Официално от общината обясниха, че основанието за отлагането на санкциите към момента е, че става въпрос за несериозно нарушение.

Още по време на предизборната кампания от "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София" обясниха, че ще отложат санкциите за нарушение на забраната за замърсяващи коли в центъра.

 

Къде е забранено
Тази година забраната за преминаване със замърсяващи кои важи за т.нар. малък ринг, който обхваща зоната между бул. "Васил Левски", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Ген. Скобелев", ул. "Опълченска" и бул. "Сливница".

До 1 декември на входовете на зоната ще бъдат поставени знаци, които да указват новите правила. Контролът трябва да става чрез камерите на общината, които вече били пригодени за това. Все още обаче имало работа по софтуера за автоматичното налагане на санкции. През следващите години периметърът на нискоемисионната зона трябва да се разширява. Забраната пък трябва да обхваща коли и от други екокатегории.

 

За кои коли е забранено
Според наредба на общината тази година преминаването през центъра ще е забранено за коли от I екокатегория. Тя е отбелязана на стикера, който шофьорите получават при годишния технически преглед. Именно него ще засичат и камерите за контрол на забраната. В първа екокатегория влизат коли на бензин с дата на първата им регистрация е преди 1 януари 1996 г. И такива на дизел с първа регистрация преди 1 януари 2002 г.

 

Изключения
Изключения от забраната се допускат за собствениците на коли, които живеят в рамките на нискоемисионната зона. Ако те имат стикер за платено паркиране, няма нужда да предприемат други действия, за да могат да влизат в центъра. Ако обаче нямат такъв, трябва да подадат заявление до Центъра за градска мобилност, за да бъдат изключени от забраните.

 

Същото трябва да направят и хората с увреждания, независимо в коя част на града живеят. Те ще могат да преминават през центъра дори и колите им да са от най-замърсяващата категория. Могат да регистрират до 2 автомобила, които да са изключени от забраните.

Още от "София"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени