Откриха първия украински образователен център в София

Украинският образователен хъб в София предлага обучение в целодневен режим, като в допълнение са включени уроци по български език и култура

Украински деца
Украински деца Източник: МВнР на Украйна

С ден на отворените врати официално откриха първия украински образователен център в София. Това съобщиха от центъра. Той функционира от 15 септември и цели да осигури достъп до образование на разселени деца. Центърът дава възможност на деца, бягащи от войната в Украйна, да учат по украинската програма, в режим на домашно обучение, но във физически класни стаи, с помощта на украински учители.

 

Инициативата е на екипа на Ситуационен център "Отворени врати", който няколко месеца търси най-адекватните варианти за осигуряване на алтернативен достъп до образование, който да се доближава до реална учебна среда. "За много украински родители, да запишат децата си в българско училище е равностойно на това да приемат, че няма надежда някога да се върнат вкъщи.

Освен това, разликите в учебната програма, езиковата бариера, крехкото емоционално състояние в следствие на травмата нанесена от войната и преселването, са огромни препятствия на пътя на украинските деца към образованието в България.", сподели Йоана Бещюк – координатор комуникации. Тя допълни, че ако украинските деца учат онлайн от вкъщи, това лишава майките им от възможността да работят, за да издържат децата и себе си. Освен това голяма част от тях не разполагат с нужните за целта лаптоп или таблет. Не на последно място, ако учат от вкъщи, те остават без възможност за социализация.  

Украинският образователен хъб в София предлага обучение в целодневен режим, като в допълнение са включени уроци по български език и култура. Центърът се намира на бул. "Сливница" №188 и разполага с 10 класни стаи. Все още обаче се нуждае от базисно оборудване, без което образователният процес не може да се случи. За целта инициаторите изготвят списък и посочват, че всеки един предмет от списъка по-долу е равен на една крачка към крайната цел: децата да не плащат с бъдещето си за събития, за които не са виновни.

По време на събитието организаторите споделиха, че при доставка на голям брой компютри от Германия, превозващият микробус се е запалил, но техниката е успяла да бъде спасена. Нужни са доброволци, които да я преведат във вид за ползване.  Необходими са им още: бюра, столове за деца, флипчарти, принтер, хартия А4, тетрадки, химикали, маркери, климатици, проектори, телевизори, хладилник, камери за видеонаблюдение, барбарони, почистващи средства, принтиране на стикери, помощ с товарен транспорт в София и Варна, електротехник, помощ за сглобяване на мебели, а също и доброволци за водене на следобедни занимални – български език, култура, клуб за английски език, игри, творчески занимални и т.н.

"Ще бъдем много благодарни, ако се присъедините за да ни подкрепите в постигането на тази цел.", апелират от украинския образователен център.

Всеки, който желае да помогне, може да се свърже с тях на: situationopendoors@gmail.com или на 0884013786 - Йоана Бещюк.

Още от "София"

Последни новини

Най-четени