"Патриотарската българщина" пред Народния театър пречи на граждани и актьори

Жалбоподателите пишат, че танците водят до замърсяване на Градската градина, вдигане на неприятен шум и причиняват проблеми в Народния театър

Народен театър "Иван Вазов"
Народен театър "Иван Вазов" Източник: Zonanews

В София отново се надига недоволство срещу неделните народни хора, които всяка седмица се организират в пространството пред Народния театър "Иван Вазов" в Градската градина. Жители на столицата са изпратили до контактния център на Столична община писмо с искане тя да се намеси и да забрани провеждането им на това място, като определи друго, пише Сега.

 

"Въпреки че след протестите на много граждани провеждането им на това място беше забранено и определена локация в градинката пред Музея на София, те отново се провеждат пред театъра с озвучителна уредба. Локацията пред Народния театър е емблематична за градската култура и стремежа на българската столица да се превърне в европейски град още от първите години след Освобождението. Самодейността и шумната народна музика на това място не помагат много за това. Обратно - създават "патриотарска българщина" на неподходящо място, която никак не допринася и за уважение към традиционната народна култура", мотивират се недоволните от танцовата изява.

 

"Настоятелно молим общинска полиция да възобнови обществения ред на това място, като организира дежурства в почивните дни и наложи глоби за провеждане на нерагламентирани събития, насочвайки желаещите на определените за това места", предлагат подателите на писмото. От Столична община отговарят, че връщането на неделните народни хора пред Народния театър не е станало зад гърба й, а организаторите са уведомили "Московска" 33 съответствие със закона.

 

"Провеждането и съгласуването на масови мероприятия е регламентирано със Закона за събранията, митингите и манифестациите. Съгласно посочената уредба за провеждането на митинги и манифестации е въведен уведомителен режим. Столична община е съгласувала провеждане на сбор-митинг на площада между Народния театър и Градска градина от 17.00 ч. до 19.00 ч. през ноември, на 3, 10 и 17 декември 2023 г. и от 13.00 ч. до 14.30 ч. на 24 декември 2023 г. При провеждане на всяко едно мероприятие се изисква от организатора му задължително да предприеме мерки и да не се нарушават разпоредбите на действащото законодателство, в това число и на Закона за защита от шума в околната среда. СДВР е била уведомена за предприемане на необходимите мерки по опазване на обществения ред и безопасност по време на събитието", се казва в отговора.

 

През 2019 г. бившият кмет на София Йорданка Фандъкова забрани провеждането на неделните хора в Градската градина и предложи те да се организират на друго място, след като посетители на театъра се оплакаха, че високата музика в градинката пречи на провеждането на спектаклите. Недоволните коментариха, че танцовото мероприятие на това място е довело до изкривяване на идеята, до замърсяване на Градската градина, вдигане на неприятен шум и е причинило проблеми за актьорите и зрителите в Народния театър. Така на шестата година от старта на масовото играене на народни хора в Градската градина община предложи на организаторите да ги преместят на друго място. След това такива имаше пред Централната баня и в други части на центъра, преди през 2023 г. те отново да се завърнат пред НТ "Иван Вазов".

Още от "София"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени