Пиково замърсяване с азотен диоксид в София, надвишаващо 18 пъти препоръчваните от СЗО нива

Това измери германски екип от експерти

Смог над София, мръсен въздух, наднормено количество частици във въздуха
Смог над София, мръсен въздух, наднормено количество частици във въздуха Източник: Zonanews

Екип от експерти, ръководен от водещ международен специалист по качеството на въздуха, потвърди високото замърсяване с азотен диоксид в София, съобщават от Екологично сдружение "За земята".

 

Стойностите, които показва първото по рода си измерване в града, представляват сериозна заплаха за здравето на жителите му. Основен източник на азотен диоксид в София е транспортът, категорични са експертите.

 

Доктор Аксел Фридрих е бивш дългогодишен директор на Дирекция "Околна среда, трафик и шум" на Федералната агенция за околна среда на Германия и консултант на водещи световни институции по въпросите на замърсяването от транспорта.

 

Ползвайки прецизна мобилна апаратура за отчитане на концентрациите на азотен диоксид, доктор Фридрих и екипът му са измерили замърсяването на въздуха в различни части на София, а резултатите сочат, че независимо дали отиваме на училище, шофираме или чакаме на спирката, пребиваването на софийските улици е опасно за здравето ни.

 

Измерванията отчитат пиково замърсяване с азотен диоксид, надвишаващо 18 пъти препоръчваните от Световната здравна организация нива. Така се потвърди факт, който години наред се отрича официално от местните власти.

 

В София има опасно замърсяване с азотен диоксид. Замърсяването не е официално констатирано досега, защото двете транспортно ориентирани автоматични измервателни станции са сложени далеч от пътното платно и то в неподходящи райони на града, смятат експертите.

Още от "София"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени