Популярната инфлуенсърка Йоана Йокко ще бъде водеща на детската конференция "Аз и сколиозата" на столичното Ларго тази събота от 10 ч.

В конференцията ще участват български здравни специалисти с утвърдени постижения в лечението и контрола на гръбначните деформации чрез кинезитерапия,  корсетолечение и хирургия

На 22 юни /събота/ от 10 ч. под купола на софийското Ларго на площад „Независимост" ще се проведе детска конференция на тема: "Аз и сколиозата"
На 22 юни /събота/ от 10 ч. под купола на софийското Ларго на площад „Независимост" ще се проведе детска конференция на тема: "Аз и сколиозата" Източник: Zonanews

 На 22 юни (събота) от 10 ч. под купола на софийското Ларго на площад "Независимост" ще се проведе детска конференция на тема: "Аз и сколиозата".

 

В конференцията ще участват български здравни специалисти с утвърдени постижения в лечението и контрола на гръбначните деформации чрез кинезитерапия,  корсетолечение и хирургия.

 

Това са проф. д-р Васил Яблански, началник на Клиниката по ортопедия и травматология и Центъра за диагностика и комплексно лечение на сколиоза в "АСК УМБАЛ Токуда",  д-р Ели Иванова от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", ортопед, ортезист, специалист по ортопедия и травматология, детска ортопедия и консервативно лечение на сколиоза и гръбначни изкривявания; Борислав Чонгов, доктор, УСБАЛ по ортопедия "Проф. Бойчо Бойчев", кинезитерапевт, специалист гръбначни състояния, Мариана Попова, доктор в "Аджибадем сити клиник - УМБАЛ Токуда", физиотерапевт, сертифициран шрот терапевт. Конференцията е със специалното участие на родители и деца, преминали през лечение на гръбначно изкривяване в България.

 

*    Водещ на събитието ще бъде популярната инфлуенсърка Йоана Йокко, която е по-позната на последователите си като младото и готино "лелче" и се занимава активно със спорт, насърчава хората към здравословен начин на живот, както и се ангажира с различни видове благотворителност. Йоана е и автор на книги за здравословно хранене.

 

*    Детската конференция е отворена за всички, които са се срещали с диагнозата "сколиоза" (или гръбначно изкривяване), или пък изобщо не подозират за нея; или имат интерес да научат повече за заболяването, както и да поговорят лично с утвърден специалист в лечението на гръбначни деформации у нас. Защото характерното при това заболяване е, че може да сме го отключили, да не знаем за него и да разберем, когато вече е твърде късно за консервативно лечение. Статистиката сочи, че сколиозата е много по-често срещана при момичета в периода на тяхното рязко израстване в предпубертета. Ето защо превенцията под формата на изключително лесните профилактични прегледи е от огромно значение. Накрая на събитието всички ще имат възможност да си направят снимки с любимата си инфлуенсърка Йоана Йокко. Входът е свободен! Oрганизаторите са подготвили изненади!

 

*    В първата част на конференцията "Кинезитерапия" – Мариана Попова ще разясни какво представляват "Методът на Шрот" и SEAS. Борислав Чонгов ще говори за Концепцията на Риго и полския метод FITS. А Емил Милков – треньор по плуване и основател на Национален Спортен клуб "Олимп", ще разкаже с какво плуването може да помогне за облекчаването на различни гръбначни състояния.

 

*    Във втората част на конференцията - "Корсетолечение", ще говори д-р Ели Иванова, която е изтъкнат специалист в сферата. А Радост Церовска ще представи балетно изпълнение с корсет.

 

*    Третата част на конференцията е посветена на хирургичното лечение на гръбначните изкривявания. В нея ще се включи проф. Васил Яблански. Две от неговите пациентки ще поздравят публиката в изпълнение на съчетание от художествената гимнастика (Йоана Ангелова) и народен танц и хоро (Лорета Цветанова).

 

*    Конференцията се провежда в рамките на Месеца на сколиозата, който се отбелязва всяка година през юни в Европа и Америка, а тази година събитието ще бъде отбелязано и в България.

 

*    Инициативата има за цел да повиши информираността на обществото за симптомите и последствията от сколиоза (гръбначните изкривявания), да популяризира българските постижения в областта на кинезитерапията, ортопедията и хирургията, да се насърчи ранната диагностика и навременното лечение и най-вече да подкрепи пациентите и техните семейства чрез споделяне на опит и информация.

*    Сколиозата е състояние, което води до необичайно странично извиване на гръбначния стълб. Може да засегне малки деца, подрастващи и възрастни.

*    Сколиозата може да прогресира по време на бързия растеж в пубертета или по-късно в живота. Това състояние изисква активно лечение в мултидисциплинарен екип, включващ ортопед, кинезитерапевт, понякога ортезист и хирург.

*    Ранната диагноза е ключът към предприемането на важни първи стъпки за осигуряване на лечение, което може да предотврати по-сериозни проблеми.

*    Повече за Месеца на сколиозата можете да научите тук: https://siz.bg/mesets-na-skoliozata/.

*    Илюстрацията на плаката е на Теодора Митева, която също преминава лечение на гръбначно изкривяване.

Още от "София"

ГЕРБ: Щастлив строител за по-малко от 3 месеца е успял да убеди кмета на "Демократична България", че той единствен в дър

ГЕРБ настояват за незабавно прекратяване на процедурата и пълна проверка на случая. Според тях става дума за харчене на средствата на софиянци

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени