ПП-ДБ и ГЕРБ отново не се разбраха за председател на Столичния общински съвет

ПП-ДБ и "Спаси София" май са разединени по отношение на ГЕРБ

Софийска община
Софийска община Източник: Zonanews

Повече от час и половина продължи срещата, инициирана от Вили Лилков и Карлос Контрера в опит да се намери решение на заплетения казус с избор на председател на Столичния общински съвет. Решение обаче няма, стана ясно след срещата. БСП и "Възраждане" не дойдоха. От ПП-ДБ и "Спаси София" присъстват Андрей Зографски и Цветомир Петров. От групата на ГЕРБ на срещата дойдоха Георги Георгиев и Антон Хекимян. ИТН пратиха Пламен Данаилов и Димитър Данаилов.

 

Организаторите на дебата признаха, че тонът между двете най-големи политически сили е бил изключително остър, но отчетоха като голям напредък това, че все пак са седнали на една маса за първи път. Лилков е оптимист, че на 11 януари, когато е следващото заседание на СОС, най-сетне ще бъде намерено добро решение. След Нова година той се надява много от въпросите, които днес са били зададени, да намерят решение. Той обаче призна, че ПП-ДБ и ГЕРБ виждат решението в различни посоки.

 

"Времето ни притиска и според нас вариантът с временен председател до приемането на бюджет е по-приемлив и възможен", каза той. Контрера настоя, че трябва да има диалог. "Ситуацията е толкова завързана, че вариантът е временен председател", каза той. Най-големите формации трябва да разговарят в структурите си, но според него е време да се отстъпва. Лилков бе категоричен, че предсрочни избори за съветници не бива да има. Според Контрера това засега не стои като вариант. 

 

"Разбрахме, че ПП-ДБ-СС предлагат още от същото. Не са подготвени, освен с някакво предложение за временен председател, което изглежда несериозно. По-лошо от временен представляващ гражданите няма", настоя Антон Хекимян. Според него това означава плаващи и икономически мнозинства, и е по-лошо от неработещ СОС. Той направи аналогии със сглобката на национално ниво и стъпката назад, която ГЕРБ направиха.

"ПП-ДБ са се запънали като магаре на лед, нищо, че в София имаме топла зима, и не искат да дадат властта. Смятат, че са победили и сме длъжни да им гласуваме председател", каза той. Те дори не дали име за временния председател.

 

Георги Георгиев също отбеляза, че не са получили ново предложение за изход от ситуацията. Той обаче отбеляза, че има разнобой между ПП-ДБ-СС. Представляващият ПП-ДБ заявил, че нежеланието на Борис Бонев за коалиция с ГЕРБ било негово лично, а не на цялата коалиция. ПП-ДБ все още не били решили.

 

"Как с тази триглава ламя да разговаряме като едната глава казва едно в понеделник, другата друго?", попита той.  Наложи се по-късно ПП-ДБ-СС да отрекат, но останаха въпросителни. Цветомир Петров каза, че са готови за разговори с всички, но ГЕРБ били деструктивни до сега. "Това, че хвърлят, че не ги искаме не е вярно - от ден първи ги каним на разговори, те не дойдоха", опита да смекчи ситуацията той. Най-важното било София да работи. 

Зографски също се оплака от неконструктивния тон на ГЕРБ и настоя, че те трябва да останат в опозиция.

 

"Превръщат София и софиянци в заложници, открито казаха, че работят и не се боят от нови избори. Ние сме готови за това и ще подобрим резултатите си, но това не е добро за гражданите" заяви той. Според него софиянци са отредили на ГЕРБ трето място и хората били уморени от тях.

"Те трябва да са опозиция, има други партии, с които се надяваме разговорите да продължат, включително и с по-малките партньори", гневен бе представителят на "Спаси София". Според него "едно общо управление трябва да почива на общата програма, която е публична".

 

Зографски обаче измъкна от идеята за колаборация с ГЕРБ. Петров заяви, че коалицията им е в центъра и можели да работят с всички, "стига да има точни правила ". Зографски обаче натърти, че ГЕРБ сами се определили като опозиция, а и гражданите им определили тази роля.  Преди това Георги Георгиев от ГЕРБ настоя, че СОС ще заработи при ясно, базирано на ценностно мнозинство, а не с плаващи такива." Колегите трябва да се определят - леви ли са, десни ли са. Знаем за червената сватба, която бе осуетена с нарязването на паметника. Т.е. до миналата седмица са били леви, ако продължават да са винаги с леви, ние няма как да го подкрепим. Ако са десни да го заявят", настоя той. 

 

"60 дни след изборите не стигнаха на ПП-ДБ (Спаси София) да осъзнаят, че нямат мнозинство в общинския съвет. Това научихме от срещата днес, организирана от Синя София и ВМРО, на която присъстваха и представители на ПП и Спаси София", написа по-късно във фейсбук бившият председател на СОС. Според него ПП-ДБ-СС нямат никакво конкретно предложение за разблокиране на общинския съвет.

 

"Искат временен председател, но не знаят кой, искат коалиционно споразумение, но не знаят с кого. Така София не може да се управлява! Очаквахме да чуем предложения за решение, чухме още от същото досега. А ако правиш едно и също, не можеш да очакваш различен резултат. 23 е по-малко от 31, уважаеми колеги. Всеки първокласник ще ви го каже. Първокласниците в политиката обаче са опасно нещо, защото доведоха до пълен блокаж на управлението на София. Създадоха политическа криза, каквато градът ни не помни и продължават да прехвърлят отговорността. Очакването ГЕРБ да разреши кризата показва само безпомощност и страх", написа още Георгиев и ги приозова за политическо лидерство.

 

Според ИТН председателят на СОС трябва да е млад и енергичен, Борис Бонев не бил подходящ, защото не можело да се управлява през фейсбук. "БСП за България" отказа да се включи и не изпрати свои представители. В официална позиция общинските съветници от групата на социалистите обявиха по-рано, че срещата цели да подготви "сглобка" между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС в Столичната община. От левицата напомниха, че два пъти са се отзовавали на подобни срещи и са аргументирали предложенията си по важните политики, както и основните приоритети за работата на СОС.

Още от "София"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени