Председателят на СОС Георги Георгиев: Полицията да влезе в ролята си и да излезе по улиците на София! Как ще контролират скоростта, ако не глобяват?

Имаме табла за скорост в целия град, те засичат ужасяващи данни. На този булевард таблото е засякло само за 1 месец 13 хиляди нарушения на скоростта, добави той

Георги Георгиев
Георги Георгиев Източник: БГНЕС

Полицията трябва да си влезе в ролята и да излезе на улиците на София. Не може 15 контролни автомобила да се грижат за улиците и реда, при положение, че в София има 1 милион автомобили. Това означава, че за 70 хиляди автомобила на пътното платно следи 1 патрулка.

 

Това заяви председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев пред NOVA. Жителите на столичния квартал "Илинден" искат легнали полицаи и други ограничения на скоростта по бул. "Сливница", където стана жестоката катастрофа, в която 18-годишният Адриан уби на пешеходна пътека момче и момиче.

 

От 7 юли миналата година по всякакви поводи обясняваме и искаме повече жива сила по улиците от МВР, това, което се случва, е пандемия. Но нищо не се промени в отношението на МВР от инцидента на бул. "Черни връх" до днес, коментира Георгиев. И допълни, че в София има 3 камери за скорост на КАТ.

 

Как ще контролират скоростта, ако не глобяват. Трябва да има сила на място. Искам минимум да удвоят екипите и патрулките. Градът е раздиран от гонки, не може да се сложат гърбици навсякъде, особено по булевардите, където има градски транспорт. Настоявахме за камери за скорост от миналия юли насам няма нито една нова стационарна камера в София, допълни шефът на СОС. И напомни, че затова от ГЕРБ са подготвили промени в закона, за да се даде достъп на полицията до общинските камери в столицата.

 

В момента се обследва какво още може да се направи на бул. "Сливница", но това светофарът да е изключен вечер се препоръчва от КАТ, имаме такива писма за конкретни кръстовища в София, защото това, което се случва на пътя, е работа на пътна полиция, каза още шефът на СОС.

 

Имаме табла за скорост в целия град, те засичат ужасяващи данни. На този булевард таблото е засякло само за 1 месец 13 хиляди нарушения на скоростта. Най-високата скорост, засечена от нас, е 148 км в час, изнесе данни Георгиев. Затова в общинския център за видеонаблюдение има специално работно място за човек от МВР - тяхната работа е тази, като видят къде са гонките, защото получаваме сигнали, които им препращаме ежедневно, да изпратят хора на място.

 

Нямаме нужда от война между институциите, правим всичко възможно да помогнем на МВР, но функциите по контрол на пътя са на полицията, коментира шефът на СОС.

 

Георгиев изнесе и други фрапиращи данни - на Околовръстното само за месец има 60 автомобила с над 200 км в час. Когато им предоставяме данни, трябва спешно да предприемат нещо, призова той.

Още от "София"

Внезапна вечерна проверка на полицията в трите центъра за бежанци в София

След инциденти с бежанци, единият от които именно в центъра в кв. "Овча купел", бяха внесени промени в закона, според които полиция, а не частни фирми трябва да охраняват центровете

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени