Присъдата от 20 години на Георги Семерджиев бе потвърдена от Апелативен съд - София

Защитната теза на Семерджиев, че е бил отвлечен и упоен, както и че не е карал колата в нощта на инцидента, бе отхвърлена

Апелативен съд-София
Апелативен съд-София Източник: Zonanews

 Апелативният съд в София потвърди 20-годишната присъда на Георги Семерджиев. Това съобщиха от институцията, цитирани от БТА. През април миналата година той получи 20 години затвор от градски съд за катастрофата на бул "Черни връх", при която през юли 2022 г. загинаха две млади жени.

 

До момента по делото е установено, че Семерджиев е карал със 166 км/ч след употреба на наркотични вещества. Съдът потвърждава присъдата и по обвиненията за преминаване на червен светофар, шофиране с неистински документ за правоуправление и неистински табели на автомобила и държане на наркотици в колата.

Апелативният съд потвърждава и присъденото за близки на загиналите обезщетение от общо 700 000 лв. , както и разноските по делото.

 

Решението на САС подлежи на обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд. "Пред втората инстанция беше проверена втора версия за случилото се. И тя беше дискредитирана. Затова трябва да бъде отхвърлена. Надявам се, че пред Върховния касационен съд подсъдимият няма да изложи и трета версия", посочи преди около месец в пледоарията си прокурорът по делото Владислав Владимиров.

 

Според него теорията на Семерджиев, че е бил отвлечен и упоен, както и че не е карал колата в нощта на инцидента, бе отхвърлена отдавна. Първоначалната версия на Семерджиев, непосредствено след задържането му, беше, че е бил отвлечен, а втората му версия, след обжалването на присъдата на градския съд, беше, че той не е карал колата в нощта на инцидента.

 

Георги Семерджиев
Георги Семерджиев Източник: БТА

Допълнителни експертизи отхвърлиха втората версия на подсъдимия. Всички доказателства сочат, че Семерджиев е употребил наркотици в деня на инцидента, посочи прокуратурата. Според държавното обвинение ефектът на метамфетаминът е като падане на всички задръжки.

 

Доказано е, че именно Семерджиев е карал джипа. Правилно градският съд е завишил наказанието за циничния начин, по който две момичета са загинали. Затова не трябва да бъде намалено наказанието. С подобна присъда се надявам да се постигне дисциплиниращ ефект както при подсъдимия, така и в обществото, посочи държавното обвинение.

 

Родителите на загиналите момичета и адвокатите им поискаха същото от апелативния съд. Защитата бе на мнение, че не Семерджиев е карал джипа, който катастрофира. Мотивите на градския съд бяха определени като литературен разказ от адвоката на Семерджиев - Мирослав Христов. Според него някои от твърденията в присъдата на първата инстанция се потвърждават от доказателства.

 

Христов поиска делото да бъде върнато за събиране на още доказателства, тъй като според него прокуратурата не е събрала всичко необходимо по процеса. В последната си дума Семерджиев също поиска връщане на делото за събиране на още доказателства.

 

Междувременно Софийският районен съд (СРС) осъди Георги Семерджиев на две години затвор, при първоначален строг режим, за използването на фалшив документ за управление на моторно превозно средство (МПС). Семерджиев ще трябва за заплати и разноските по делото на съда.

 

Според съдиите по делото, чрез събраните доказателства, както и от разпитите на свидетелите се установява по безспорен начин, че на 14 февруари 2022 г. в София, Семерджиев е ползвал неистински официален документ за управление на МПС, на който е придаден вид, че е издаден в Швейцария.

Още от "София"

Протестът "СТОП на беззаконието по пътищата" стигна до вратите на Столичната община

От ГЕРБ-СДС се срещнахме с майките на загинали на пътя деца и чухме поредното искане за незабавнота оставка на Благовест Георгиев от ППДБСС, който продължава да се крие", добави политикът

Прочетете повече прочетете повече

ГЕРБ-София: Образованието и културата са толкова важни, колкото е и икономиката

Дългогодишният кмет на София и кандидат за народен представител в 25 МИР Йорданка Фандъкова и водачът на 23 МИР Георги Георгиев увериха представителите на сектор "Висше образование", че исканията им ще бъдат чути

Прочетете повече прочетете повече

При акция срещу купуване на гласове в кв. "Христо Ботев" в София полицията откри печатница за фалшиви дипломи

Засега само 7 души са арестувани във връзка с купуване на гласове, срещу тях са образувани и досъдебни производства, обясни директорът на СДВР

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени