Прокуратурата влезе в частния клуб на Мартин Божанов - Нотариуса

БНТ съобщи също, че Божанов разполагал и с група, която да фабрикува компромати срещу магистрати, с което да си гарантира, че поръчките му ще бъдат изпълнявани

Клуб SS
Клуб SS Източник: Zonanews

Прокуратурата влезе в частния клуб, свързван със застреляния миналата седмица Мартин Божанов в столичния квартал "Гео Милев". На мястото има полиция, съобщи БНР. За съществуването на клуба съобщиха от антикорупционния фонд след убийството на Божанов, известен с прякора Нотариуса преди седмица.


Клубът се намира близо до сградите на вече закритите специализиран съд и специализирана прокуратура и достъп до него са има магистрати, снабдени със специални членски карти. Според БНТ името на клуба, кръстен SS, се разшифрова като "съдебни съмишленици" или "съдебно съдействие". Уточнява се, че там магистратите били глезени със скъпи питиета и атрактивни компаньонки.


Според БНТ през последните години магистратите, които получавали достъп до клуба на Мартин Божанов били внимателно подбирани. Първоначално се търсели тези, които могат да съдействат за решаването на конкретен съдебен казус, но след това Божанов се намесил и в други процеси в съдебната власт.


Националната телевизия съобщи също, че Божанов разполагал и с група, която да фабрикува компромати срещу магистрати, с което да си гарантира, че поръчките му ще бъдат изпълнявани. Записите от охранителните камери в клуб SS ежеседмично се сваляли за съхранение на външни дискове.

 

Клуб SS
Клуб SS Източник: Zonanews

Според източниците на БНТ в него освен дела, са решавани и назначения на магистрати. Били уговаряни и административни постове в съдебната система.


В понеделник главният секретар на МВР Живко Коцев съобщи, че започва проверка на твърденията за частен клуб за магистрати, управляват от убития Мартин Божанов - Нотариуса. "Предмет на проверка е колко време е функционирал клубът, но ще се изясни и целият този детайл, че се е посещавал само от определен кръг лица с членски карти", поясни той.


Прокуратурата вчера съобщи, че от 2023 г. работи по досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, за имотни измами и пране на пари. В рамките на това дело се проверява дали този клуб е бил посещаван и от магистрати. Обвиняеми по делото няма.

Още от "София"

Трайчо Трайков: Извинявам се за начина, по който Столична община реорганизира движението по Патриарха

Бях поискал да има обществено обсъждане на проекта и на всички съпътстващи документи и изследвания, че ще бъдат взети предвид обоснованите предложения на гражданите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени