Протестът на земеделците пред МС ескалира

Демонстрации ще има и на още 21 места в страната

Напрежение пред МС между протестиращите земеделци и фермери и полицията
Напрежение пред МС между протестиращите земеделци и фермери и полицията Източник: Дарик

Протестът на земеделците в Триъгълника на властта ескалира - хората се опитаха да влязат в Министерския съвет, като настояха за спешна среща с премиера Николай Денков. Четворен, плътен кордон от полицаи ги спря да нахлуят вътре и се стигна до напрежение и сблъсъци, съобщи Дарик.

 

"Предлагаме да спрат глупостите и да седнем на диалог с министър-председателя. Няколко пъти им писахме и на него, и на министъра. Не можем да кажем на хората да се приберат на заколение. Искаме право на съществуване, не искаме само пари", заявиха недоволните. 

 

Малко по-късно, когато напрежението утихна, няколко представители на протестиращите все пак влязоха мирно в сградата, за да входират декларацията с исканията си в деловодството, след което излязоха и заявиха, че им е даден входящ номер и се очаква да получат отговор.

 

"Преведоха ни през два входа и входирахме документите, няма желане за разговори от господин Денков. Ние сме свършили нашата работа - имаме входящо писмо", посочиха те.

 

Точно в 11:00 ч. представителите на 26-те земеделски организации, които искат оставката на Кирил Вътев, излязоха на протест в Триъгълника на властта - между Министерския съвет, сградата на Народното събрание и Президентството. Бяха излети отново литри с мляко в знак на недоволство, този път протестиращите не докараха тежка техника. Протестът започна спокойно - с музика и хора и без признаци за предстоящо ескалиране на напрежението. 


"Няма допълнителни средства за земеделието. Парите се местят от единия джоб в другия", заявяват от Инициативния комитет за спасяване на българското земеделие.

 

"Настояваме министърът на земеделието да спре да лъже и да манипулира българската общественост, защото сутринта каза, че протестиращите днес не търсят диалог и го отхвърлят", заяви Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопроизводителите, който е един от организаторите на протеста.

 

Животновъди разляха мляко пред МС
Животновъди разляха мляко пред МС Източник: "Дарик"

Той е категоричен, че исканията им не са политически, а са свързани с просъществуването на българското земеделие в чувствителните сектори "Животновъдство", "Зеленчукопроизводство" и "Плодове". "Министърът постоянно прехвърля проблемите, които той създава, към премиера акад. Денков. Дори днес си позволи да каже, че искаме оставката на министър-председателя и на правителството, което въобще не отговаря на истината", добави Венцислав Върбанов, председател Асоциацията на земеделските производители в България, който също е сред организаторите на днешния протест.

 

Според него, Вътев не е могъл да разбере какви са му функциите и за какво точно отговаря. По думите му няма логика в действията на министъра на земеделието и затова му искат оставката. Снощи част от бранша сключи споразумение с правителството.

 

"Всеки има право да протестира в рамките на закона. Който иска да протестира, но да не нарушава закона", коментира снощи премиерът Денков. Той обясни, че продължаващите протестите фермери трябва първо да прочетат споразумението. 

 

"Бяха поставени определени искания към мен. Всички тези въпроси, които са поставени имат своето отражение в споразумението, което подписахме. Ако някой има претенции към споразумението, нека първо да го прочете", каза мнистър-председателят.

 

"Искането да си подаде оставката министър Вътев - той не трябва да е адресирано до него. Да пратят писма до мен, до Мария Габриел, до Народното събрание. Но нека да има ясни мотиви, защото досегашните мотиви вече фигурират в това споразумение", добави Николай Денков.

Още от "София"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени