Пуснаха за движение разширеният бул. "Ломско шосе" в София

На това място преди беше двулентова улица, а сега е шест лентов булевард, с изградена подземна инфраструктура

Пуснаха за движение разширеният бул. "Ломско шосе" в София
Пуснаха за движение разширеният бул. "Ломско шосе" в София Източник: Столична община

Движението по разширеният булевард "Ломско шосе" в София беше пуснато днес.  "Това е един от стратегическите обекти на столицата, част от първостепенната радиална улична мрежа, градска магистрала", заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Новоизграденият булевард е от метростнация "Ломско шосе" до ул. "107". Общата дължина, заедно с участъка по ул. "Обелско шосе", е около 850 м.

 

На това място преди беше двулентова улица, а сега е шест лентов булевард, с изградена подземна инфраструктура. Изградени са две пътни платна по 10,50 м, средна разделителна ивица, източен локал с ширина 5 м и тротоари от 1,50 до 5 м. Изпълнено е ново ЛЕД енергоспестяващо осветление.

 

Първият етап беше изпълнен в срок и пуснат през пролетта, отчете Фандъкова. Вторият етап започна през април тази година и обхваща трасето между кръстовището с "Обелско шосе" и кръговото кръстовище при метростанция "Ломско шосе".

 

"При първия етап нямаше забавяне, вторият етап определено има забавяне, предстои уточняване колко точно е забавянето, но санкцията е сериозна – 20 000 лв. на ден – посочи столичният кмет. – До този момент изпълнителят ще бъде санкциониран с 600 000 лв. за забавяне", поясни тя.

 

Фандъкова посочи, че се предвижда да бъде изградено и разширението на бул. "Ломско шосе" до "Околовръстен път", за което се процедира Подробен устройствен план. "Има осигурено финансиране. Очаквам, че следващият Общински съвет ще приеме План", добави столичният кмет.

 

"Ломско шосе" е от основните входящи артерии на София и разширението на булеварда е от изключителна важност за подобряване на транспортната комуникация между всички квартали по протежението му и за извеждане на трафика от центъра и подобряване на качеството на въздуха в града.

 

Кметът Фандъкова съобщи, че се очаква разрешение за строеж за още един обект в район "Връбница". Това е вторият надлез на "Бакърена фабрика". Избран е изпълнител, има финансиране, проектът е готов и се очаква разрешение за строеж.

Още от "София"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени