Работещи в болница "Пирогов" протестират срещу решение на комисия за избор на началник на Клиниката по детска хирургия

Към настоящия момент решението е проф. Шивачев да продължи да бъде началник на Клиниката по детска хирургия, заяви проф. Костадин Ангелов, председател на парламентарната комисия по здравеопазване

Детска спешна помощ в УМАБЛСМ "Пирогов"
Детска спешна помощ в УМАБЛСМ "Пирогов" Източник: Zonanews

Лекари, медицински сестри, санитари и родители протестират пред болница "Пирогов" заради решение на комисия, според което досегашният началник на Клиниката по детска хирургия проф. Христо Шивачев не е допуснат до последния – трети етап, на конкурс за началник на клиниката. Комисията е оценила писмената програма на проф. Шивачев с оценка 4,14, а изискването за продължаване към третия етап на конкурса е оценка минимум 4,50.  

Протестът е организиран в социалните мрежи, след като работещи в клиниката оповестиха преди дни решението на комисията.  

 

На 27 ноември от болница "Пирогов" съобщиха на сайта на лечебното заведение, че длъжността "началник клиника" е административна. Резултатите от проведения конкурс не влияят на статута на кандидатите в качеството им на медицински специалисти и национални консултанти по съответните специалности.

 

Комисията цени високо научния им принос в медицината, се посочва в съобщението. За позициите, за които не са се явили кандидати или няма избрани такива за заемане на длъжността "началник на клиника", ще бъде обявен нов, спазвайки изискванията на Кодекса на труда. До следващия конкурс настоящите временно изпълняващи длъжността на началници на клиники, ще продължат да ръководят и администрират поверените им структури в "Пирогов", се допълва в съобщението на болницата.

 

Сред протестиращите дойде и проф. Шивачев, който каза пред журналисти, че е изпратил официално запитване до директора на болницата с искане за прозрачност на процедурата, по която е назначена комисията, посочване на имената на членовете на комисията и начина на оценяване. В отговор на въпрос дали ще се яви на нов конкурс, той каза: "Може би, нека да видим". Ситуацията е обидна не само за мен, но и за целия екип, каза проф. Шивачев в отговор на въпрос дали ще остане на работа в  "Пирогов". Той посочи още, че в клиниката работят над 160 лекари, медицински сестри и санитари. 

 

Проф. Костадин Ангелов, председател на парламентарната комисия по здравеопазване, каза преди дни пред журналисти, че той е председател на изпитната комисия, която се състои от 7 или 8 членове, като всеки от тях има възможност да представи своята оценка и накрая се формира средно аритметичен резултат.

 

"Ако трябва да бъда честен, от средно аритметичната оценка аз съм леко изненадан, но проведох разговор с проф. Шивачев, проведохме разговори с ръководството на "Пирогов" и към настоящия момент решението е проф. Шивачев да продължи да бъде началник на Клиниката по детска хирургия, което е съвсем логично, правилно и съответно да се проведе нов конкурс, където той се предполага, че ще участва. В случая имаме един кандидат за този конкурс – това е той, така че е съвсем логично да бъде избран за началник на клиниката", каза още проф. Ангелов.

 

По думите му членовете на комисията се определят от директора на "Пирогов", а оценката от 4,14 се е получила в резултат на оценяването на членовете на комисията, като всеки вписва своята преценка анонимно, в "карта, която предава". Няма явно гласуване, уточни той. Категорично и ясно заявявам, че проф. Шивачев продължава да бъде началник на клиниката до следващ конкурс, така че нямаме основание за никакво притеснение, допълни проф. Ангелов.   

 

Подкрепа за проф. Шивачев изразиха по-рано днес лекарите от Асоциацията по майчино-фетална медицина, от Кликината по детска клинична хематология и онкология в болница "Царица Йоанна - ИСУЛ", както и от болница "Проф. д-р Ст. Киркович" - Стара Загора. Позициите им са изпратени до президента, до премиера, до председателя на парламентарната комисия по здравеопазване, до министъра на здравеопазването, до директора на "Пирогов".

 

Източник: БТА

Още от "София"

Министър Коритарова обсъди разширяването на Столичния околовръстен път от бул. България“ до АМ „Струма“ с кмета на София

На днешната среща бяха подписани и 12 споразумения за обекти на обща стойност близо 2 млн. лв., които ще се финансират със средства от държавния бюджет по Инвестиционната програма за общински проекти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени