Ръководството на БСП задължи Корнелия Нинова да упълномощи Атанас Зафиров да представлява партията пред ЦИК

По-рано тази седмица Нинова обяви, че е упълномощила Георги Свиленски и Иван Ченчев да ръководят процеса по регистрация на БСП за участие в изборите и регистрация на листите

БСП
БСП Източник: Zonanews

Националният съвет на БСП е задължил подалата оставка като председател на партията Корнелия Нинова да упълномощи Атанас Зафиров да представлява партията пред Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщи БНР. Това е станало на извънредно заседание в неделя (1 септември), за което се разбра сутринта покрай напрежение пред централата на "Позитано" 20.


По-рано тази седмица Нинова обяви, че е упълномощила Георги Свиленски и Иван Ченчев да ръководят процеса по регистрация на БСП за участие в изборите и регистрация на листите. След това пресцентърът на БСП разпространи съобщение, че партията не е "бащиния" и не може да бъде прехвърлена чрез пълномощно.

 

Георги Свиленски и Иван Ченчев, БСП
Георги Свиленски и Иван Ченчев, БСП Източник: Zonanews

БСП продължава без извънреден конгрес

Националният съвет е отхвърлил предложението на Нинова за провеждането на конгрес на 28 септември, съобщава БНТ. Предложението беше направено, след като в неделя се стигна до сблъсъци между поддръжници на Корнелия Нинова и на временното ръководство на партията. Според информацията на държавната телевизия 102 души са гласували против конгреса, около 20 са подкрепилите и въздържалите се.

 

Изключват ли Нинова и групата й?
Ръководният орган на БСП трябва да реши на заседанието и дали Нинова да бъде изключена от партията заедно с няколко нейни приближени: Георги Свиленски, Иван Ченчев, Христо Проданов и Крум Дончев. Друга мярка в устава предвижда едногодишно наказание.

 

Христо Проданов, БСП
Христо Проданов, БСП Източник: Zonanews

Сблъсъци и напрежение на "Позитано" 20
Заседанието на Националния съвет закъсня заради създалото се напрежение пред централата на партията на ул "Позитано" 20. Сутринта първо младежите на БСП разлепиха плакати на сградата на централата с текст "БСП без Нинова". Те скандираха "Оставка", "Предатели", "Мафия", "Капиталисти не могат да управляват БСП", "БСП без Пеевски", уточнява bTV и допълва, че са носели и плакати с надпис "Вън олигарсите от БСП" и призовават "Изпълнителното бюро и самозванците - вън!". Контрапротест в защита на лидера в оставка обаче започна да къса плакатите. Стигна се до намесата на полицията.

 

Бой на Позитано
Бой на Позитано Източник: БТА

 

Още от "София"

Протест в Княжево: Граждани се борят за запазване на минералната баня и вода

Протестиращите изразиха сериозни опасения, че банята, която е част от културното наследство на София, може да бъде разрушена поради интереси от инвеститори, които планират ново строителство на нейно място

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени