Решено: Възстановяват войнишкия мемориал пред НДК

Проектът за задание на конкурса е обсъден на 26 април в Съюза на архитектите в България

Войнишкият мемориал по времето на Царство България
Войнишкият мемориал по времето на Царство България

Събореният през 1977 г. Мемориал на загиналите герои от I и VI пехотен полк ще бъде възстановен пред НДК. Единодушно Общинският съвет днес реши да се организира архитектурен конкурс за поставянето му в парковата среда на НДК. Точното място ще бъде, където се извисяваше монументът "1300 години България", съборен през 2017 г. Досега там е възстановена само скулптурната фигура на лъва.


30 000 лева ще е наградата за победителя в конкурса, 10 000 лева - за второ и 5000 лева - за трето място. Средствата за цялостното изграждане на мемориалния комплекс да се набират с дарения, като кметът Йорданка Фандъкова да открие дарителска сметка, предлагат вносителите от "Патриоти за София". Застроената площ на възстановения паметник ще бъде до 1400 кв.м, а целият териториален обхват на разработката - 6700 кв.м, се указва в изготвеното вече задание на конкурса.


Решение за възстановяване на Мемориала е взето от СОС още през 2014 г., а през 2018 г. е проведен архитектурен конкурс, който не отличи нито един проект. Днес съветници от "Демократична България" предупредиха, че след като толкова години Столичната община нищо не предприема, няма гаранция дали и сега ще последват реални действия. Проектът за задание на конкурса е обсъден на 26 април в Съюза на архитектите в България, в което участваха и от Камарата на архитектите, от Министерството на отбраната, неправителствени организации, напомниха вносителите Михаил Петров и Карлос Контрера от ВМРО.


"Всички колеги от всички политически групи да помогнат да се възстанови час по-скоро това свято място", призова Пеню Пенев от "Демократична България", чийто дядо е служил в VI пехотен търновски полк и се е бил с османската армия при Чаталджа (близо до Истанбул).

Още от "София"

Последни новини

Най-четени