"Росино, обирай си крушите", викат жителите на "Красно село", но кметицата от ДБ я няма

Антикорупционната комисия я глоби 15 хил. лева

Един от плакатите срещу кметицата Росина Станиславова
Един от плакатите срещу кметицата Росина Станиславова Източник: 24 часа

"Росино, обирай си крушите!", с този плакат на жителите на район "Красно село" се обърнаха към своята кметица Росина Станиславова на протеста срещу нея. Той започна в 16 часа, но кметицата я няма в кметството. Друг постер пък гласи: "Приемно време кога?", на него е нарусувано как Станиславов отговаря: "Питайте ме някое друго въпросче". Поводът за плаката и отговорът на Станиславова, който е цитат от песен на "Ъпсурт", е, че от началото на панемията тя отказва да приема граждани.

 

Тя е единственият районен кмет на София, който е спрял срещите си със съкварталците. Над 100 души са се събрали пред сградата на районната администрация и искат оставката й. Те са недоволни от работата на Станиславова, която спечели изборите през 2019 г. Недоволството е организирано от фейсбук групата "Красно село - инициативност и решения за бъдещето".

 

Протестиращите поискаха Росина Станиславова незабавно да си подаде оставката
Протестиращите поискаха Росина Станиславова незабавно да си подаде оставката Източник: 24 часа

Хората обясняват, че са недоволни от свършеното от Станиславова, а последните проверки, започнати от антикорупционната комисия КПКОНПИ, оглавявана от Сотир Цацаров, е преляло чашата на търпението им. Политици от "Демократична България", които издигнаха Станиславова също са поканени на протеста, засега обаче няма такива.

 

В момента Станиславова е обект на проверка по няколко направления от КПКОНПИ. Едно от тях е, че при сключен договор по обществена поръчка за ремонт и реконструкция на транспортна инфраструктурна мрежа в района с частно дружество било уговорено 10% от непредвидените разходи за изпълнителя да бъдат "връщани" към длъжностно лице от общинската администрация чрез подставени лица или чрез търговско дружество. Въпросният договор е на стойност 1 188 000 лв. с ДДС.

 

Изясняват се и сигнали на граждани за начина на издаване на административни актове, за фиктивни назначения и неправомерно разходване на публични средства с цел лично облагодетелстване и облагодетелстване на трети лица. Комисията проверява също дали конкретни хора са назначавани за социални асистенти, без реално да работят. Освен това със заповед на Станиславова по програмата за социалния патронаж били начислени лични автомобили, които представяли документи за изразходвано гориво. Колите обаче не били използвани за разнос на храна. Проверява се и как е реализирана програмата "Топъл обяд". чийто изпълнител бил и наемател на общината.

 

Друго направление на проверката били сигнали за облагодетелстване на застрахователна компания и сключен договор с общината без обществена поръчка Това станало, като умишлено била завишена оценката на застрахованото имущество, за да се формира по-висока застрахователна премия. Застраховани били всички автомобили, включително и спрените от движение. Станиславова вече бе санкционирана от КПКОНПИ.

 

Единият път бе, че е назначила дъщеря си по общинска програма. Тя бе и в конфликт на интереси, след като се самоназначи за ръководител на проекта за грижата за възрастни и хора с увреждания. Скандалът гръмна още в началото на годината, веднага от "Демократична България", които я издигнаха, се отказаха от нея. Антикорупционната комисия я глоби 15 хил. лева. Кметицата атакува решението в Софийския административен съд. Делото стартира преди седмица.

Още от "София"

Цяла седмица Терзиев и компания не си мръднаха пръста, за да се почистят изпочупените клони в столицата (СНИМКИ)

Единственото, което е сторено - дърветата са отместени от пътната настилка, за да не пречат на движението на автомобилите. Но това създава опасности за пътни инциденти, защото пешеходците слизат на платното, за да заобиколят клоните 

Прочетете повече прочетете повече

Работещи в болница "Пирогов" протестират срещу решение на комисия за избор на началник на Клиниката по детска хирургия

Към настоящия момент решението е проф. Шивачев да продължи да бъде началник на Клиниката по детска хирургия, заяви проф. Костадин Ангелов, председател на парламентарната комисия по здравеопазване

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени