След пороя от заслужени подигравки Столична община маха златните арки пред храма "Св. Александър Невски"

От пресцентъра на общината обясняват, че арките са част от събитието на 1 декември, когато бяха запалени коледните светлини на площада

Златните арки
Златните арки Източник: Facebook

Арт инсталацията от три златни арки и надпис: "Светлината в нас", разположена до храм-паметника "Св. Александър Невски" ще бъде премахната, съобщиха от Столична община. От там обясняват, че арката е била част от събитието на 1 декември, когато бяха запалени коледните светлини на площада.

 

Дизайнът на странната инсталация, предизвикала многобройни и заслужени критики в социалните мрежи, е дело на екип от градски артисти, обявени във фейсбук събитието за старт на кампанията. Първоначалният замисъл за присъствието на арката е тя да "привлече внимание и по художествен начин да подчертае новостта - пешеходната зона и осветения храм".

 

"Тя е и част от цялостна концепция за обживяване и превръщане на площада пред храма "Св. Александър Невски" в пешеходен и от коледно-новогодишната кампания с мото: "Светлината в нас". Тя включва цялото празнично осветяване на площада, както и серия от събития и концерти. През декември на площада ще бъдат организирани коледни събития, базар и други празнични дейности за гражданите и гостите на столицата", допълват от СО.

 

За поставянето на трите арки са били взети необходимите разрешителни и съгласувателни процедури, които регулират дейността на общината към момента. Одобрението на проекта е дадено от дирекция "Култура" на Столичната община. Стойността на цялостната организация по старт на коледната кампания е било за 50 000 лв. и е включвало провеждането на концерт, сцена, осветление, декорация.

 

"През януари ще организираме и отворена експертна дискусия, в която да анализираме опита и обратната връзка и да направим правила за дългосрочното ползване и развитие на площада от граждани и туристи. Тогава ще имаме време да обсъдим и вземем предвид най-добрите практики и ще предложим промени в реда по организирането на събития, за да може София и нейните инициативи да отговарят на най-високите стандарти", заключават от Столичната община.

Още от "София"

Общинските съветници от ПП-ДБ-СС в столицата искат кметът Терзиев да забрани честването на руския Ден на защитниците на

България е една от държавите най-обилно "обгрижвана от Руската пета колона, чиито пипала са плъзнали във всички сфери на нашия обществен и политически живот

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени