София на финал за Европейска зелена столица за 2023 година

На финала на 9 септември ще бъде представен план за действие до 2023 заедно с другите финалисти Хелсингбори (Швеция), Талин (Естония) и Краков (Полша)

София на финал за Европейска зелена столица
София на финал за Европейска зелена столица Източник: Община София

"София е на финала на конкурса за Европейска зелена столица за 2023 година. София е класирана на второ място в първия кръг на престижния конкурс на база техническа оценка по 12 екологични показателя." Това каза зам.-кметът на София по екология Десислава Билева, която днес, 7 септември 2021 г., в Международния ден на чистия въздух, заедно с Елица Панайотова, ръководител на екипа на "Зелена София", официално представиха кандидатурата на София преди финала на конкурса за Зелена столица на Европа 2023 във Финландия. На финала на 9 септември ще бъде представен план за действие до 2023 заедно с другите финалисти Хелсингбори (Швеция), Талин (Естония) и Краков (Полша).


"София е в тази селекция не просто в резултат на усилията на експертите и политиците, но благодарение и на активното участие на гражданите и неправителствените организации. Множество от проектите и инициативите, за които разказваме, са дошли именно от общността от млади хора с визия за следващите важни стъпки пред нашия град", посочи също Билева.


Подготовката за участие в конкурса за наградата "Зелена столица на Европа” започна още през 2016 г., когато в следствие на предложението на инициативен комитет, съставен от десетки неправителствени организации, Столична община по инициатива на кмета Йорданка Фандъкова създаде проект "Зелена София”, чиято задача беше да подготви София за конкурса. 


София е първият град от Югоизточна Европа, класиран на финала. Броени дни след новината Столичен общински съвет прие доклад със 7 мерки и 7 проекта, в подкрепа на ангажимента ни като финалист. Изпълнението на тези мерки и проекти ще се случи независимо от резултатите от финала, като София ще кандидатства отново, ако не спечели титлата тази година.  Екипът на "Зелена столица" подготви пространствен комуникационен план, с който ще ангажира широката общност в София, както и останалите общини в страната.


В надпреварата за носител на титлата участваха 16 града, като София бе класирана на финал заедно с още три града. Финалът ще бъде на 9 септември в Лахти, Финландия – носител на титлата "Зелена столица" на Европа за тази година. София е първият град от Югоизточна Европа, който става финалист в престижния конкурс за Зелена столица на Европа, организиран ежегодно по инициатива на Европейската комисия.


Целта на състезанието е да подкрепи и стимулира местните власти в Европа в усилията им да намалят негативното влияние на градската среда върху здравето на жителите, както и да прилагат високи екологични стандарти в управлението си. Кандидатурите на градовете се оценяват от международна експертна група на база на технически параметри и индикатори, свързани с 12 екологични показателя: Изменение на климата: смекчаване  Изменение на климата: адаптиране  Устойчива градска мобилност; Устойчиво земеползване; Природа и биоразнообразие; Качество на въздуха  Акустична среда; Отпадъци; Води; Зелен растеж и екоиновации; Енергия; Управление.


На финала София трябва да направи видео представяне на града и презентация на своите планове за следващите две години. Предложените от Столична община инициативи се обединяват около системата от зелени площи като основен гръбнак на града, екологичен транспорт, биоразнообразие и зелена трансформация като култура и начин на живот.

Още от "София"

ГЕРБ-СДС: Внасяме доклад за изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт и пътна безопасност!

Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна за по-голямата част от обществото ни. Да пиеш алкохол и да се качиш на колата не е инцидент, а съзнателно решение

Прочетете повече прочетете повече

ГЕРБ-СДС: Извънредна комисия за приет от СОС годишен отчет за качеството на атмосферния въздух и непрекъснато подобряващ

За пета поредна година от 2019 г. досега продължава тенденцията за постигане на съответствие на нормата от 40 мг/м3 за средногодишната концентрация за ФПЧ10

Прочетете повече прочетете повече

Министър Стефан Димитров: Войната в Украйна постави Черноморския регион на линията на ново разделение между Русия и Запа

Министър Димитров подчерта, че България ще продължи да подкрепя Украйна в нейните усилия за постигане на справедлив и устойчив мир

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени