София получава 1 млн. повече за сигурност и засилено видеонаблюдение по настояване на Ваня Тагарева от ГЕРБ-СДС

Има проблем със софтуера на камерите на Столична община - камерите на Столична община са 3800, като от месеци те не се поддържат и 400 от тях не работят

Ваня Тагарева
Ваня Тагарева Източник: ПП ГЕРБ

На вчерашното извънредно заседание на Столичния общински съвет, свикано по искане на ГЕРБ-СДС, бяха изслушани директорът на СДВР – гл. комисар Любомир Николов, главният секретар на МВР Живко Коцев, председателят на ДАБ Мариана Тошева и кметът на София Васил Терзиев.

По време на изслушването кметът заяви, че напуска заседанието и отива на среща с британски комисар, за да преговаря за търговските отношения между България и Обединеното кралство. Председателят на Комисията по вътрешен ред и сигурност в СОС Ваня Тагарева поиска заседанието да бъде спряно, докато Васил Терзиев не започне да отговаря на въпросите на общинските съветници и на гражданите в залата, свързани със сигурността в София. Тагарева подчерта, че Васил Терзиев няма правомощия да преговаря за търговските отношения между Великобритания и България, но има задължение да контролира реда в столицата.

Председателят на Комисията по обществен ред и сигурност обърна внимание, че е неприемливо в бюджета средствата за сигурност да са с 800 хил. лв. по-малко, особено в ситуация на засилен мигрантски поток.

В отговор Васил Терзиев заяви, че ще бъдат осигурени 1 млн. лв. повече за сигурността в София.

По време на заседанието стана също ясно, че бусът на Общинска полиция, който беше запален на протестите на БФС ноември месец 2023 г., не е заменен с нов. Ваня Тагарева настоя неотложно да се осигури превозно средство, за да може служителите да бъдат по-оперативни в работата си и припомни, че в деня след протеста кметът Терзиев лично пое ангажимент да осигури нов бус.

Главен комисар Любомир Николов сподели пред медиите, че има проблем със софтуера на камерите на Столична община - камерите на Столична община са 3800, като от месеци те не се поддържат и 400 от тях не работят.

Поради занемареността на видеонаблюдението в София Тагарева поиска да бъдат взети незабавни мерки. От своя страна Васил Терзиев заяви, че в най-кратък срок ще бъде сключен договор за поддръжка на системата за видеонаблюдение.

Още от "София"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени