София в Етап 2 от новия противоепидемичен план, училищата остават отворени

Процентът ваксинирани граждани на територията на Столична община е 43%, като над 534 хил. души са със завършена ваксинация, посочва още кметът Фандъкова

Йорданка Фандъкова
Йорданка Фандъкова Източник: Софийска община
Броят на леглата за лечение на пациенти с COVID-19 в София ще бъде увеличен с около 10% през тази седмица. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова във Facebook. "Това е една от мерките, които обсъдихме по време на общинския щаб днес заедно с директора на столичната РЗИ д-р Пенчев", припомня кметът.
 
Съгласно новия противоепидемичен план на правителството София се намира на Етап 2, като в него се отчита както процентът на заетите интензивни легла, така и броят заболели, отчетеният ръст и регистрираната заболеваемост в организирани колективи. И още:
 
От разкритите до момента 1878 легла са заети 63% от тези за неусложнени пациенти и 71% от леглата за хора, които са на интензивно лечение. Увеличението на леглата ще стане на база възможностите на болници за осигуряване на медицински персонал. Директорите на всички общински болници декларираха готовност да увеличат броя на леглата за COVID-пациенти, посочва още Фандъкова.
 
От миналата седмица продължава ръст с около 30% на седмина база, като заболеваемостта на 100 хил. души е 1756. Училищата и детските градини в София остават отворени, като само отделни училища и детски заведения са затворени заради по-голям ръст на заболели и карантинирани ученици и персонал.
 
С решение на щаба се засилва работата на контролните екипи от общински служители и полицията за носене на маски в градския транспорт. Над 4000 са направените проверки от началото на януари от екипи на Столичния инспекторат, аварийната дирекция и общинска полиция. Процентът ваксинирани граждани на територията на Столична община е 43%, като над 534 хил. души са със завършена ваксинация, посочва още кметът Фандъкова.


Още от "София"

Столичният общински съвет ще разгледа днес доклад от кмета Йорданка Фандъкова за изграждане на спортен комплекс

Това е първото предложение, което е направено според измененията в Наредбата за управление и разпореждане с общински спортни обекти от юли миналата година

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени