СОС реши алея до руското посолство да носи името "Героите на Украйна"

Пространство в район "Изгрев" ще се казва "Борис Немцов"

Софийска община
Софийска община Източник: Zonanews

Алея до руското посолство в София ще носи името "Героите на Украйна", а озеленено пространство в район "Изгрев" ще се казва "Борис Немцов". Това решиха общинските съветници в Столичния общински съвет. Докладът беше приет с 32 "за", 16 бяха "против".

 

От общинските съветници 33 бяха "за" пространството между бул. "Драган Цанков" и улиците "Латинка", "Константин Щъркелов" и "Ф. Ж. Кюри" да бъде наречено на името на Борис Немцов, а 12 бяха против.

 

Сградата на руското посолство в София
Сградата на руското посолство в София Източник: ТАСС

От "БСП за България" се обявиха против, като Альоша Даков заяви, че "такова площадно пространство не е забелязал, но общувайки със съграждани, приятели, познати в района - голямата част от хората не можаха да разберат замисъла на това, а много от тях го приемат като наказателна акция към посолството".  

 

Дебатът продължи повече от час. Диян Стаматов от ГЕРБ разказа как преди по-малко от месец при него отишли две украински деца – момичета. "Децата бяха с майките си. Искаха да учат в училището, което ръководя. Попитах ги дали мога да им помогна с нещо. По-малкото момиче каза: Не, не искаме нищо, но всъщност нямаме нищо, а само мама", разказа той.

 

Общинският съветник допълни, че подобна участ имат стотици деца от Украйна, които са започнали да учат в София: "За мен това са малките бъдещи герои на Украйна - символ на деня, в който живеем. А вие си говорите каквото искате политически".

 

Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера опонира, че всички били чували за подобни ситуации и попита струва ли си предложението да се приема, след като се надига негативизъм в обществото.

 

Предложението коментира и Иван Мечков от БСП. По думите му това е "малко лицемерно": "През 1999 г. сегашните ни натовски съюзници избиха стотици сърби, САЩ в коалиция и с България нахлуха в Ирак заради едни измислени химически оръжия - загинаха около 200 000 цивилни. Ще припомня за милионите сирийски бежанци, ще припомня и за Либия".

 

Симеон Колев от ГЕРБ обяви, че е гледал предавания за 11 септември, но не е видял присъствие на терористи, които сигурно също имат гледна точка. "Истината е една - тя може да бъде само обективна и легитимна", категоричен е Колев.

 

Съветникът от Демократична България Веселин Калановски заяви, че трябва да изразим човешката си позиция на първо място, а после да се съобразяваме с партийната дисциплина и с наложеното от горе.

 

Стана ясно и че Карлос Контрера е внесъл предложение в нарушение на правилника, което не беше подложено на гласуване. Под претекст, че е проект на решение по предложение за именуване на алеята общинският съветник заедно с останалите от ВМРО предлагат преименуване на ул. "Козяк" с "Хирошима и Нагасаки" (на ул. "Козяк" се намира посолството на САЩ, бел. ред.), преименуване на ул. "Москва" с "Дрезден", кръстовището пред посолството на Япония - на площад "Пърл Харбър" и др.

 

Американско посолство (посолство на САЩ) в София
Американско посолство (посолство на САЩ) в София Източник: Zonanews

Източник: Offnews

Още от "София"

ГЕРБ-СДС: Внасяме доклад за изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт и пътна безопасност!

Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна за по-голямата част от обществото ни. Да пиеш алкохол и да се качиш на колата не е инцидент, а съзнателно решение

Прочетете повече прочетете повече

ГЕРБ-СДС: Извънредна комисия за приет от СОС годишен отчет за качеството на атмосферния въздух и непрекъснато подобряващ

За пета поредна година от 2019 г. досега продължава тенденцията за постигане на съответствие на нормата от 40 мг/м3 за средногодишната концентрация за ФПЧ10

Прочетете повече прочетете повече

Министър Стефан Димитров: Войната в Украйна постави Черноморския регион на линията на ново разделение между Русия и Запа

Министър Димитров подчерта, че България ще продължи да подкрепя Украйна в нейните усилия за постигане на справедлив и устойчив мир

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени