СОС заседава извънредно заради промените по бул. "Патриарх Евтимий"

Общинските съветници ще обсъдят и спирането на Симеоновския лифт

Столичен общински съвет (СОС)
Столичен общински съвет (СОС) Източник: Zonanews

Столичният общински съвет (СОС) ще заседава извънредно днес. Председателят на СОС Цветомир Петров свика две извънредни заседания на съвета.

 

Първото ще започне в 10:00 ч. и е по повод изясняване на обстоятелствата в периода 2007-2024 г., довели до постоянното спиране на работата на всички въжени съоръжения, осигуряващи достъпа от София до Природен парк "Витоша", се посочва в сайта на Столичната община. 

 

Второто извънредно заседание ще започне в 12:00 ч. и на него ще бъде изслушан кметът на Столичната община Васил Терзиев във връзка с новата организация на движението по бул. "Витоша", бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Проф. Фритьоф Нансен".

 

В понеделник общинският съветник от групата на ПП-ДБ-СС Борис Бонев призова на изслушване да се явят бившите кметове на София Йорданка Фандъкова и Бойко Борисов.

 

По-късно същия ден служебният премиер Димитър Главчев възложи на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) проверка на фактите и обстоятелствата, довели до преустановяване на функционирането и на последното лифтово съоръжение в Национален парк "Витоша". 

 

Проблемът с модернизирането на съоръженията на територията на Природен парк "Витоша" попада в обхвата на общественото внимание и се политизира за пореден път, заявиха от "Витоша ски" в позиция, изпратена до медиите.

 

От "Витоша ски" призоваха Столичната община да възложи изработването на специализиран подробен устройствен план, с който да бъде позволена подмяната на Княжевския лифт. В позиция, разпространена от дружеството, се изтъква, че този план се чака вече четири години и фирмата е поискала именно на нея да бъде възложено изработването му още през 2020 година. 

 

В края на миналата седмица кметът на София заяви, че поема ангажимент до края на мандата да има поне един работещ лифт. По думите му, няма как да има очаквания за шест месеца да се реши проблем, наследен от старото управление на Столичната община и датиращ от 2007 година. 

Още от "София"

Последни новини

Най-четени