Спекулации са това, че ремонтът на трамвайното трасе на бул. "Ген. М. Скобелев" е незаконен, заяви Йорданка Фандъкова

Днес тя провери полагането на нова настилка, която намалява скоростта, на бул. "Васил Левски" в близост до Софийската математическа гимназия

Йорданка Фандъкова
Йорданка Фандъкова Източник: Столица.бг

Спекулации са това, че ремонтът на трамвайното трасе на бул. "Ген. М. Скобелев" е незаконен, няма влязло в сила окончателно съдебно решение. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти. Днес тя провери полагането на нова настилка, която намалява скоростта, на бул. "Васил Левски" в близост до Софийската математическа гимназия.

 

По думите на Фандъкова, ремонтът на трамвайното трасе е огромен проект, който е бил подготвен и в момента тече процедура за избор на изпълнител. Според нея, това е дълъг процес, тъй като става дума за тежки процедури, които обикновено се обжалват и пред съд. Когато има изпълнител и финансиране, проектът трябва да бъде изпълнен, допълни Фандъкова. Всичко, което моите колеги са длъжни да направят, го правят, каза още тя.

 

БТА припомня, че през август миналата година Софийският градски съд осъди Столична община в срок от една година от влизане на съдебното решение в сила да преустанови експлоатация на временно трамвайно трасе от бул. "Витоша" по бул. "Ген. М. Скобелев" до "Петте кьошета". Причината е, че движението на трамваите създава наднормен шум и наднормени вибрации в близките жилища.

 

В решението си съдебният състав посочва, че трябва да бъде преместено временното трамвайно трасе, минаващо по локалното платно на бул."Ген. М. Собелев", в участъка от бул. "Витоша" до бул. "Христо Ботев" ("Петте кьошета"), така че да бъде съобразено със законовите изисквания. Делото бе образувано по иск на граждани, в който се посочва, че трасето е изградено временно през 2010 г. във връзка с изграждането на Метрополитен II-ри метродиаметър в централната част на София, в участъка около кръстовището на бул. "Витоша" и бул. "Патриарх Евтимий".

 

Както и, че трасето е изградено от Столична община в нарушение на редица изисквания. Отбелязва се още, че линията не метрото е пусната в експлоатация през 2012 г., но временното трамвайно трасе е продължило да действа. Седмица след решението на Софийския градски съд, Столичната община обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за извършване на проектиране и строителство на улици и съоръжения за 61 000 000 лв.

 

В предмета ѝ попадна и реализирането на ново транспортно-комуникационно решение по бул. "Ген. М. Д. Скобелев" от бул. "Хр. Ботев" до бул. "Витоша". В заданието на обществената поръчка се предвиждаше наземно преместване на трамвайното трасе, което ще минава върху новоизградена стоманобетонова конструкция. Днес Фандъкова каза, че следващото дело е насрочено за ноември и едва след окончателно произнасяне, ако съдът на втора инстанция потвърди срока, той ще започне да тече.

Още от "София"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени