Според БСП изборът на Терзиев бил опорочен - 90% от протоколите били сгрешени, от 313 флашки липсвали 16

Ако в крайна сметка този резултат се мултиплицира в останалите 1000 и повече протокола, може да се стигне до числов резултат, различен от отчетения от избирателните комисии, смятат от БСП

БСП (Българска социалистическа партия)
БСП (Българска социалистическа партия) Източник: Zonanews

Скандални факти за опорочен вот в столицата на местните избори в столицата през 2023 година изнесе ръководството на БСП-София.

 

"Има приета от съда експертиза, която казва, че в над 90% от протоколите има разминаване в подадените и отчетени данни. Анализирани са 1/6 от секциите с машинно гласуване", обяви

лидерът на столичните социалисти Иван Таков на пресконференция развоя по делото, с което социалистите и кандидатката им за кмет на последния вот Ваня Григорова обжалват вота.

Таков обяви, че въз основа на това съдът е разширил обхвата и ще се анализират още секции.

 

Бившата зам.-шефка на СОС Милка Христова, която е част от юридическия екип по обжалването, отбеляза, че много сериозни подозрения буди обстоятелството, че електронните подписи са флашките не са верифицирани. Това създава предпоставки за манипулация на файловото съдържание. За да е верифициран подписът, трябва да отговаря на европейските стандарти. Самият факт, че възможна манипулация на файловете, е притеснителен, добави тя.

 

Христова припомни, че бившият зам.-министър на електронното управление Благовест Кирилов още през ноември е показал как чрез софтуер може да се променят запаметените резултати във флашките. Тя добави, че сега вещите лица не са успели да установят дали има подобни промени - като са работили в ЦИК не са имали необходимия софтуер. БСП се опитат да отговорят дали и флашките са манипулирани. И макар на сайта на ЦИК да е качен протокол в който пише, че жалби не е имало, реално има над 400 протокола от СИК във връзка с машинното гласуване. БСП ги е изисквала и са представени по делото. В голямата си част потвърждават, че сериозна част от избирателите не са упражнили правото си на вот заради проблеми с машините.

 

Христова алармира, че от 313 флашки липсвали 16, те изобщо не са проверени. 13 от тях са от район Слатина, където има големи училища и секции.

 

"Представете си на 300 секции лиспват 16, а ако се провери целия обем? Около 100 флашки могат да променят целия вот", предупреди юристката. И настоя, че съдът ще даде крайното решение дали изборите са били честни или не.

 

Диана Тонова обясни, че целта на делото е била да установи какви са действителните гласове, подадени за двамата кандидати за кмет - Терзиев и Григорова. В частта от протоколите, където са записани действителните гласове за тях, и тези в флашките има разминавания в 95% - от 313 само в 13 няма разминаване. "Не уточняваме в каква посока са. За нас бе важно, че в тези избори не е решавал избирателят, а е решавал друг, в повечето случаи с химикалки. В голяма част от протоколите има и поправки в действителните гласове", каза тя. И отбеляза действителните гласова не се коригират - прави се повторно преброяване за каквото данни няма. Всички поправки са с 3 подписа, каза още тя. Промените са станали при предаването на протоколите в ОИК. 

 

Разминавания има и в действителните гласове за всеки кандидат, точка 12 в протоколите, в машинното гласуване. В тези 313 секции гласовете за Терзиев са с 546 по-малко, а липсващите за Григорова - 514, за Терзиев имало и 96 повече като резултат.

 

"Притеснителен е самият факт, че има подобни разминавания. Ако в крайна сметка този резултат се мултиплицира в останалите 1000 и повече протокола, може да се стигне до числов резултат, различен от отчетения от избирателните комисии, смятат от БСП.

 

Тонова настоя, че анализират само числа, решението е на съда. Когато експертизата на всички секции излезе, тогава БСП ще направи и окончателните си заключения. Но от партията са притеснение, че въобще може да има разминавания.

 

"Имаме кандидат за председател на СОС в лицето на Диана Тонова, никой с нищо не може да ни изкуши или купи. Ние сме казали нашето виждане и приоритети и това не е за постове", отговори Таков на въпрос готови ли са да изтъргуват подкрепата си.

 

"Не може да се създава впечатлението, че кметът е назначен, а не избран. Затова казахме, че ще стигнем до край да покажем реалностите и истината. Няма да позволим нашата победа да бъде открадната с машинации. Местните избори бяха изключително успешни за нашата коалиция и кандидат, направихме кампания на много високо ниво", доволен е Таков от представянето на местните избори.

 

"Няма да позволим нашата победа на местните избори да бъде открадната и затова ще се борим докрай пред съда. Местните избори бяха изключително успешни за нашия кандидат. Резултатът, който постигнахме, беше плод на нашия труд. Градът в момента виждате сами е в бедствено положение", изтъкна Иван Таков от БСП-София във връзка с оспорването на резултатите от изборите, бюджета на столицата и кризата в общинския съвет.

 

Делото, което Ваня Григорова и коалиция "БСП за България" заведоха срещу решението на ОИК - София за обявяването на Васил Терзиев за кмет на София, бюджетът на столичната община и кризата, предизвикана с невъзможността за избор на председател на СОС - това бяха темите, които тримата общински съветници от БСП Иван Таков, Ваня Григорова, Диана Тонова и бившият за-шеф на СОС от предния мандат Милка Христова коментираха на брифинг в централата на "Леге" 10.

 

"Времето за преговаряне приключи, градът и жителите нямат повече време за губене. Трябва да се гледа и бюджет. Срещата за него миналата седмица се провали, утре ще опитаме пак. Бюджетите на ГЕРБ, знаете много добре, сме критикували винаги", допълни още той.

 

Действията на господин Васил Терзиев се разминават с очакванията. Ние ще опитаме да предложим подходящ бюджет, но наистина не видяхме значителни промени в него. На първо място се вижда, че ние сме много зависими от имотния пазар. След като бюджетът разчита на имотните сделки, трябва да има добре разработена политика по казуса", каза Ваня Григорова.

 

"Заплатите в момента също не могат да бъдат покрити и това трябва да се промени. По отношение на здравеопазването няма предвидено увеличение на средствата. Не се изпълняват поетите ангажименти към момента. В сектор "Култура" положението е сходно и този проблем отново не се решава в бюджета", добави тя.

 

"Винаги сме държали на децентрализация на бюджета, трябва да се хванем сериозно на работа, а ние от БСП не сме спирали да работим. Затова още веднъж ще повторя, че времето за шикалкавене приключи", посочи Иван Таков.

 

По думите му има приета от съда експертиза, която "ясно и категорично показва, че в над 90% от анализираните протоколи има разминаване в подадените и отчетените данни".

 

"Това е нещо, което казахме веднага след изборите - виждаше се с просто око. Анализирани са 1/6 от секциите с машинно гласуване. Съдът, въз основа на тази експертиза, разшири обхвата - да бъдат проверени и останалите секции", допълни Таков.

Източник: Епицентър.бг

Още от "София"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени