Столичната библиотека отбелязва 95-ата си годишнина с поредица от събития

Ще има представяне на най-новата част от литературния музей "Бележити българи" на библиотеката

Столична градска библиотека
Столична градска библиотека Източник: Zonanews

С поредица от събития Столичната библиотека ще отбележи своята 95-а годишнина. Днес библиотеката има фонд от един милион книги, пет филиала, детски център, дигитална тийн лаборатория и 89 хиляди читатели, разказват от там.

 

В деня на годишнината - 24 октомври, ще има представяне на най-новата част от литературния музей "Бележити българи" на библиотеката, като ще бъде открит кабинет с личната библиотека на Кирил Христов. Колекцията включва над 700 тома книги, предимно художествена литература на български, чешки, немски, хърватски и сръбски езици. Съдържа първи и редки издания на български и чужди писатели. Има книги с автографи и посвещения на Кирил Христов от Иван Вазов, Пейо Яворов, Пенчо Славейков, Симеон Радев, проф. Михаил Арнаудов, Елин Пелин, Андрей Протич и др.

 

В сбирката са включени книгите на самия Кирил Христов – библиофилското издание "Чеда на Балкана" (1928) с илюстрации на Борис Денев, първото издание "Избрани стихотворения" (1903) с предговор на Иван Вазов, "Антология" (1922), в която той самият представя творчеството си, първият му сборник статии "Бурни години" (1917), юбилейният сборник по повод 60-годишнината на твореца, както и екземпляр на трагедията "Франческа да Римини" на Габриеле Д’ Анунцио.

 

Паралелно с представянето на музейната експозиция ще бъде показана и документалната изложба "Лирикът Кирил Христов". Тя съдържа снимки, шаржове и свидетелства от съвременници, свързани с факти от житейската и творческата му биография.

 

Ще бъде открита и фотодокументална изложба "Библиотеката на София 95 години в/и Града". Тя разказва в снимки историята на библиотеката, местата, където тя се намирала, архитектурното и културно богатство на този район. Акцент е поставен и върху библиотечните фондове.

 

Отново на 24 октомври ще има литературно четене "Музика и слово за библиотеката". То ще е на площад "Славейков". В него ще участват български автори, сред които проф. Михаил Неделчев, Владимир Зарев, Мирела Иванова, Здравка Евтимова, Георги Константинов, Амелия Личева, Силвия Чолева, Анджела Родел, Роман Кисьов. В събитието ще се включат още детска вокална група "Палави ноти" и бившия вокалист на група "Атлас" Георги Арсов.

 

В празничните дни от 20 до 24 октомври всички филиали и детският център на Столична библиотека ще представят свои арт инициативи и образователни занимания за деца и ученици. 24 октомври е и ден на отворените врати.

 

Ден по-рано, на 23 октомври, библиотеката организира арт експозиция "Картини от грамофонните плочи", която ще премине под надслов "Великите музиканти срещат великите художници". Изложбата е съставена от обложки на немското издателство Eterna. Шютц и Дюрер, Бетовен и Микеланджело, Хендел и Рубенс, Брамс и Роден, Шуберт и Каспър Давид Фридрих са малка част от "дуетите", които посетителите ще могат да видят в изложбата, разказват от Столичната библиотека.

 

Ще бъдат представени и редки нотни издания на включените в експозицията композитори – издателствата Peters и Breitkopf und Hartel с ноти от 50-те години на XX век. Посетителите ще могат да видят още оригинална резонаторна фуния на грамофон от края XIX век.

Още от "София"

Последни новини

Най-четени