Столичната община: Пригответе си 2000 лв. за глоба, ако драскате фасади

Докладът е на председателя на СОС Георги Георгиев

Столична община
Столична община Източник: Zonanews

Създават се нови правила срещу драскането по фасади в София. На утрешното си заседание Столичният общински съвет ще приеме промени в Наредбата за обществения ред на територията на Столична община, с които се създават ясни правила срещу драскането по фасади, обекти и елементи на градското обзавеждане на територията на Столичната община. Докладът е на председателя на СОС Георги Георгиев.

 

Предложението е както за нови правила и санкции, така и за регулярни обходи, проверки на терен, включително и съставяне на актове за установяване на административно нарушение от служители на Столичния инспекторат.

 

Паралелно с това се въвеждат мерки за насърчаване на графити изкуството, чрез определяне на пространства и изграждане на стени за свободно изобразяване на графити на територията на София.

 

Създава се нов чл. 4а в Наредбата за обществения ред на територията на Столичната община:

Чл. 4а. (1) Забранява се драскането, рисуването и писането на думи, текстове, рисунки, графични изображения и каквито и да е други знаци на фасадите на сгради, сгради на религиозни храмове, паметници, паметни плочи, огради, декоративни стени и други обществени сгради, коридори, подлези, надлези и други елементи на градското обзавеждане, включително и превозните средства на обществения транспорт, както и на всяко друго, непредвидено за целта място. Обхванат е максимално голям набор от действия: драскане, рисуване, писане на думи, текстове, рисунки, графични изображения и каквито и да е други знаци;


Местата, където е забранено драскането, рисуването и писането са:

- фасадите на сгради

- сгради на религиозни храмове

- паметници, паметни плочи

- огради, декоративни стени

- други обществени сгради

- коридори

- подлези, надлези и други елементи на градското обзавеждане

- превозните средства на обществения транспорт

- както и на всяко друго, непредвидено за целта място.

 

Предложени са конкретни санкции за нарушаване на забраната: глоба в размер от 100 до 2 000 лв. Създава се процедура за изрисуване на фасада на сграда от графити артист. Това ще става след получено съгласие от собственика/ците на сградата, съгласуване от главния архитект на Столичната община.

Още от "София"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени