Столичният общински съвет прие план за стабилизиране на "Топлофикация София"

Планът включва преглед на конкретни препоръки за подобрения в инсталациите и оборудването, както и капиталов ремонт

Топлофикация - София
Топлофикация - София

Столичният общински съвет прие план за модернизация и стабилизиране на "Топлофикация София", предложен от групата на ГЕРБ-СДС в СОС. Водещата международна инженерингова компания "Блек и Вийч Мениджмънт Консултинг" ООД изработи плана за техническа, оперативна и финансова стабилизация и модернизация на мощностите, както и финансовата програма за него, в изпълнение на безвъзмездното споразумение между Столичната община и Агенцията за търговия и развитие на САЩ, подписано между кмета Йорданка Фандъкова и посланика на САЩ Херо Мустафа в края на май, тази година.

 

Вносители на доклада са председателите на три ключови комисии - Николай Стойнев - на комисията по икономика, Прошко Прошков - на инженерната комисия и Стефан Марков - на бюджетната комисия. Вносителите на доклада посочват, че текущото оперативно и финансово състояние на "Топлофикация София" е тежко. Броят и огромният размер на предизвикателствата на дружеството изискват мащабна и цялостна програма за капитален ремонт, но консултантите вярват, че предложеният план отговаря на това изискване и е напълно постижим. След като планът бъде одобрен и проучването приключи, се очаква, че необходимото планиране ще отнеме приблизително от шест до девет месеца, а строителството - още 30 месеца.

 

След това "Топлофикация София" ще бъде напълно способна да осигурява надеждна и достъпна топлинна енергия по финансово устойчив и екологично съобразен начин в продължение на най-малко 25 години.

При разработването на финансовия модел на плана за надграждане, саниране и рекапитализация на "Топлофикация София" е изготвена и програма за финансиране. Разработването на програмата за финансиране включи извършване на финансов анализ.

 

Планът разглежда възможни надстройки или подмяна на няколко от съществуващите когенерационни и котелни инсталации и разпределителна мрежа на "Топлофикация София" ЕАД, които се използват за доставка на топлинна и електрическа енергия на повече от 1 млн. души. Планът включва преглед на конкретни препоръки за подобрения в инсталациите и оборудването, както и капиталов ремонт. Включени са и предложения за конкретни проекти на поетапно изпълнение, както и предложения за финансиране на проекти и корпоративно рефинансиране.

 

След посещението на терен и след прегледа на данните, получени по време на процеса на проверка, са идентифицирани няколко основни цели като например намаляване на емисиите от азотни оксиди, за да се спазят изискванията на ЕС; повишаване на експлоатационните мощности на "Топлофикация София"; повишаване на надеждността за клиентите на "Топлофикация София"; смяна на излязло от експлоатационния живот оборудване (по-голямата част) на "Топлофикация София".

Още от "София"

Последни новини

Най-четени