Трайчо Трайков: Започваме демонтирането на МОЧА до 30 дни

Срамно е, че областната администрация и самият Трайков говорят за премахване на монумента заради мерки за безопасност, докато истинската причина би трябвало да бъде скъсването с унизителната митология за "освободителната Червена армия" и възстановяването на историческата истина за окупацията на България от Съветите през септември 1944 г. 

Трайчо Трайков
Трайчо Трайков Източник: Facebook

Според плана фигурите от МОЧА трябва да бъдат демонтирани в рамките на 30 дни. Това заяви кметът на "Средец" Трайчо Трайков. Той коментира и какво ще се случи след демонтажа на Паметника на Съветската армия, известен като МОЧА - Монумент на окупационната Червена армия.

 

"Това е тема на творческо усилие, консултация. Премерване на идеи. В кабинета си имам цял шкаф от идеи какво да има там", посочи Трайков в ефира на БНТ. По думите му част от идеите включват запазването и използването на фундаментите.

 

"Например, ако там е просто един хубав парк от постамента няма да има нужда. Ако е някакъв паметник, фундаментът може да се използва. Според мен няма да е лошо да е един хубав парк, както е било преди", отбеляза Трайков.

 

МОЧА-паметник на Съветската армия
МОЧА-паметник на Съветската армия Източник: Zonanews

"Конструкцията загуби битката с времето. В момента се процедира отговор на тези реалности. Предвижда се демонтиране и преместване на друго място, където да се възстановят и съхранят. Монтират се оградите, които очертават достъпа на техника за демонтажа". Вчера районният кмет обяви, че предстои демонтаж на фигурите на Паметника на Съветската армия.

 

МОЧА-паметник на Съветската армия
МОЧА-паметник на Съветската армия Източник: Zonanews

"Ако някой се чуди какво става: подписахме внесения от областната управа ПБЗ за демонтаж на фигурите и започна изпълнението", написа във Facebook Трайков, след като по-рано в четвъртък около МОЧА се появи нова допълнителна ограда около паметника заради безопасността на гражданите.

 

През март 2023 г. Столичният общински съвет прие окончателно МОЧА да бъде преместен от Княжеската градина в Музея на социалистическото изкуство. Предложението за премахването бе на "Демократична България". Срамно е, че областната администрация и самият Трайков говорят за премахване на монумента заради мерки за безопасност, докато истинската причина би трябвало да бъде скъсването с унизителната митология за "освободителната Червена армия" и възстановяването на историческата истина за окупацията на България от Съветите през септември 1944 г. 

Още от "София"

Общинските съветници от ПП-ДБ-СС в столицата искат кметът Терзиев да забрани честването на руския Ден на защитниците на

България е една от държавите най-обилно "обгрижвана от Руската пета колона, чиито пипала са плъзнали във всички сфери на нашия обществен и политически живот

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени