Три протеста срещу правителството се събраха около Народното събрание, очакват се още довечера (СНИМКИ)

Тази вечер протестите "за" и "против" кабинета продължават

Протест пред Народното събрание
Протест пред Народното събрание Източник: Zonanews

Три протеста срещу правителството започнаха малко около обед пред Народното събрание. Вече близо два часа три организации са на пл. "Народно събрание" с викове "Оставка" към правителството, всеки с различно недоволство.

 

Национално движение Хан Кубрат
Национално движение Хан Кубрат Източник: Zonanews

Марин Маринов, секретар на Национално движение "Хан Кубрат" е недоволен от всички политици, но в момента най-много заради нагласите на управляващите към Скопие.

 

"Ние тук протестираме срещу хората, които поддържат нисък стандарт на живота в България. Искаме понижаване на цените на горивата. Но протестът е комплексен. Лично аз съм тук заради възможността да бъде допусната Македония в преговори за (членство в) Европейския съюз", каза той по БНР.

 

С искане за оставка пред парламента дойдоха и кметове и общински съветници от сдружение на общините "Толерантност", съобщи "Труд". Те са недоволни от политиката на кабинета към малките местни управи.

 

Критиките формулира председателят на сдружението Радослав Ревански, кмет на Белица и бивш депутат от ДПС. "Искаме оставката на проваления кабинет на Кирил Петков. Нито една мъжка дума не спазиха спрямо общините. Нито дадоха компенсации за тока, нито увеличиха заплатите на нашите служители. Този кабинет е нелегитимен".

 

Протест пред Народното събрание
Протест пред Народното събрание Източник: Zonanews

Последни, малко след началния час на протеста им - 12 ч, дойдоха представителите на ВМРО. По думите им причина за това са полицейските пропускателни пунктове към площад "Народно събрание", които им попречили да дойдат навреме. Мотото на тяхната демонстрацията е "Не предавай Македония".

 

Рано тази сутрин активисти на ВМРО блокираха входа на дома на премиера Кирил Петков, за да му потърсят сметка за склонността да приеме т.нар. френско предложение, което предвижда европейски гаранции за отваряне на пътя на Скопие към ЕС срещу изпълнение на българските условия. За ВМРО това е равносилно на национално предателство.

 

Ето какво каза по-рано съпредседателят на партията Александър Сиди:

"Мисля, че не е проблем на тротоара да пием кафе и да чакаме този, на когото плащаме заплатата да излезе и да даде отговор на въпросите, които вълнуват 90% от българските граждани".

 

Напрежението постепенно се покачва пред парламента, протестиращите дойдоха плътно до загражденията, които са поставени пред сградата. Има засилено полицейско присъствие. Движението около Народното събрание е блокирано.

 

Тази вечер протестите "за" и "против" кабинета продължават. От 17 ч излизат привържениците на "Възраждане", а от 18,30 ч – подкрепящите правителството.

Още от "София"

ГЕРБ-СДС: Внасяме доклад за изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт и пътна безопасност!

Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна за по-голямата част от обществото ни. Да пиеш алкохол и да се качиш на колата не е инцидент, а съзнателно решение

Прочетете повече прочетете повече

ГЕРБ-СДС: Извънредна комисия за приет от СОС годишен отчет за качеството на атмосферния въздух и непрекъснато подобряващ

За пета поредна година от 2019 г. досега продължава тенденцията за постигане на съответствие на нормата от 40 мг/м3 за средногодишната концентрация за ФПЧ10

Прочетете повече прочетете повече

Министър Стефан Димитров: Войната в Украйна постави Черноморския регион на линията на ново разделение между Русия и Запа

Министър Димитров подчерта, че България ще продължи да подкрепя Украйна в нейните усилия за постигане на справедлив и устойчив мир

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени