Увеличават заплатите в градския транспорт на два етапа

Решението на властта е да вдигнат възнагражденията в сектора с 15% от 1 март

Пари, банкноти, български левове
Пари, банкноти, български левове Източник: Zonanews

София няма да остане без градски транспорт, засега. Това стана ясно след среща днес между транспортните синдикати и кмета на София Васил Терзиев. До нея сте стигна след предупредителен протест на служители в транспорта в столицата рано сутринта. Решението на властта - увеличават заплатите в сектора с 15% от 1 март тази година. Увеличение на заплатите ще има, но на два етапа, съобщи NOVA.

 

Софийски тролей
Софийски тролей Източник: Zonanews

37 милиона лева ще бъдат преразпределени от бюджета на Столична община за увеличение на възнагражденията в обществения транспорт. Това ще бъде първия етап на увеличение, считано от 1 март. За втората част служителите ще настояват държавата да покрие останалите разходи, с краен срок до средата на годината. Така протестите засега се прекратяват, но транспортните синдикати остават в стачна готовност.

 

Не толкова спокойна беше ситуацията рано тази сутрин, когато за около час движението в столичния квартал "Дружба" беше блокирано. А заявката беше София да остане без градски транспорт. Клаксони и музика огласиха рано тази сутрин столичния квартал "Дружба", след като представители на транспортния сектор блокираха движението по 5 линии. И продължиха с демонстрация как почиват шофьорите в градския транспорт.

 

Трамвай номер 18
Трамвай номер 18 Източник: Zonanews

Сред исканията на транспортния сектор са освен 30% увеличаване на възнагражденията, така и подобряване на условията за работа, което по думите им е пряко свързано с привличане на млади кадри в сектора, а също и намаляване на извънредния труд, който приблизително се равнява на 40 часа на месец.

 

Близо час след началото на протеста синдикатите се отправиха на среща със столичната власт, която в крайна сметка и двете страни определиха като продуктивна. Равносметката - увеличенията на заплатите ще се става на два етапа. Считано от 1 март тази година заплатите на всички служители ще се вдигнат с 15%.

 

"Ще търсим и възможност за повторно увеличение през годината, което да бъде обвързано и с развиване на бонусна система, важаща за всички служители в отделните дружества", посочи кметът на София Васил Терзиев.

"Със сигурност ще продължаваме да настояваме и към държавата в лицето на управляващите, МС да вземе решение за допълнително субсидиране на СО", обясни Тодор Капитанов, вицепрезидент на КНСБ.

 

Автобус 310
Автобус 310 Източник: Zonanews

Протестите спират, но браншът остава в стачна готовност. "Ще се върнем отново на масата на преговорите, първо това е най-разумният подход за социален диалог, ако той бъде изчерпан - разбира се ще се спира градски транспорт, ще се протестира, ще се стачкува'', подчерта Иван Кирилов, председател на Федерация на транспортните работници към КТ "Подкрепа".

Още от "София"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени