В София ще се проведе конференция за Атлантическия кодекс на Леонардо да Винчи

Лекция ще изнесе монсеньор Франческо Браски, доктор на науките на миланската библиотека "Амброзиана"

Българска академия на науките (БАН)
Българска академия на науките (БАН) Източник: Zonanews

Конференция на тема "Атлантическият кодекс, свидетелство за живота на Леонардо – многостранен и комплексен ум и гений" ще се проведе на 14 май в зала "Марин Дринов" на БАН в София, съобщават организаторите.

 

Събитието се организира от посолството на Италия в София, Италианският културен институт, Българската академия на науките и Българската агенция за инвестиции. Лекция ще изнесе монсеньор Франческо Браски, доктор на науките на миланската библиотека "Амброзиана", съобщават от екипа.

 

"Атлантическият кодекс е най-голямата съществуваща колекция от автентични ръкописи и рисунки на Леонардо да Винчи, състояща се от 1119 листове хартия. Да наблюдаваш един от листовете на Леонардо е като да се потопиш в ателието на гения и по някакъв начин в съзнанието му. Неговият живот на художник, учен и инженер е представен в тази необикновена колекция, която обхваща много обширен период от време: от 1478 г., когато Леонардо все още работи в родната си Тоскана, до 1519 г., когато умира във Франция. Листовете засягат разнообразни теми: от механика до хидравлика, от математика до архитектура, до любопитни изобретения на бойни машини, парашути и летателни машини", разказват организаторите.

 

Българска академия на науките (БАН)
Българска академия на науките (БАН) Източник: Zonanews

По думите им, събитието е посветено на живота на гениалния Леонардо да Винчи, на по-малко познатите аспекти от човешката същност на този неуморен изследовател и несравним представител на Италианския ренесанс. Лекторът ще направи обсъждане на вроденото желание на хората да изучават неизвестното. От древни времена до наши дни, човекът е ангажиран в търсене на смисъла на това как работи светът.

 

Монсеньор Франческо Браски ще представи концепцията за иновациите и съвременното изследване като вродена характеристика на човешката природа от гледна точка на изследовател и свещеник, допълват те. 

Конференцията ще направи опит да свърже миналото и настоящето, подчертавайки някои полезни технологични решения за по-голямо разбиране и използване на Кодекса. Тя ще протече на италиански език със симултанен превод на български, уточняват от екипа.

Още от "София"

Министър Коритарова обсъди разширяването на Столичния околовръстен път от бул. България“ до АМ „Струма“ с кмета на София

На днешната среща бяха подписани и 12 споразумения за обекти на обща стойност близо 2 млн. лв., които ще се финансират със средства от държавния бюджет по Инвестиционната програма за общински проекти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени