"Вън Русия от България", "Бутай, МОЧА!": Протестиращи зоват за демонтаж на Паметника на Съветската армия

Протестиращите скандират "Искаме български паметник"

Протест пред МОЧА
Протест пред МОЧА

Десетки граждани се събраха на протест пред Паметника на Съветската армия, скандирайки "искаме български паметник" и "червени боклуци". Протестните плакати гласят "Бутай, МОЧА!", "Искаме български паметник!", "Вън Русия от България!", "Декомунизация!", "МОЧА BG ПОZОР!".

 

Протест пред МОЧА
Протест пред МОЧА Източник: Facebook

Бяха изгорени и два флага на Съветския съюз. Често обидни реплики кръстосваха поддръжниците на премахването на паметника и хората от палатковия лагер, които настояват монументът да бъде запазен. 

 

Събитието започна с призива: "На девети девети в девет да се съберем с въже в ръка и да дърпаме МОЧА. Стига лъжи, стига мотаене. Демонтаж на паметника на окупатора веднага!".

 

Георги Драганов
Георги Драганов Източник: Facebook

Георги Драганов е един от организаторите на събитието. Той представлява Гражданска инициатива "Искаме български паметник". Драганов подчерта, че София е единствената европейска столица, в която най-високият паметник не е на местната култура, религия или народ.

 

"Ние сме бруталното изключение и смятам, в рамките на моя живот, живот и здраве ще е догодина, тук да има голям и красив български паметник. В момента ние работим по финализиране на конкретното предложение на нашата инициатива с екип от скулптори, за да има наистина красив паметник тук, с дървета, паркът да бъде обновен и нашите деца да се радват и да живеят в нормална държава", заяви той.

 

Драганов отбеляза, че дали ще е на Свети Княз Борис-Михаил Покръстител, дали ще е на Цар Симеон Велики, дали ще е Мемориал на българската държавност, площад на героите – няма значение, паметникът трябва да е български, да е красив. "И ще го има", категоричен е един от организаторите.

 

Протест пред МОЧА
Протест пред МОЧА Източник: Facebook

"Този паметник е на окупаторите, руските окупатори, които обявяват война, завземат България, слагат свои марионетки и изтребват цялата интелегенция", заяви един от първите протестиращи, които се събраха с искане за премахване на Паметника на Съветската армия в София.

 

"Както знаете, комунистическият режим е обявен за незаконен и това нещо не трябва да бъде тук. Като човек от род, пострадал от комунситечсике престъпления, идвам днес да изразя позицията си", каза Петър, който подкрепя и идеята 24 май да бъде българският национален празник, а не 3 март.

 

Юристът Любомир Талев
Юристът Любомир Талев Източник: Facebook

"Целта ни беше да заявим, че голяма част от българския народ не желае комунистически тотеми да продължават да осверняват публичното ни пространство. На 9 септември сме се събрали, защото това е една от най-черните дати в българската история, със сигурност - най-черната в новата ни история", допълни Пламен Димитров, представител на Български национален съюз, които заедно с движение БОЕЦ са организатори на проявата. На нея бяха пуснати стария български химн "Шуми Марица", разкази за зверствата на режима след 9 септември 1944 година.

 

Още от "София"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени