Васил Терзиев оттегли заповедта за Войнишкия мемориал

Творчески съюзи искат нов конкурс

Васил Терзиев
Васил Терзиев Източник: Пресцентър на СО

 Кметът на София Васил Терзиев оттегля решението си за спиране на конкурса за възстановяне на Мемориала на загиналите войници от I-ви пехотен софийски полк и VI-и пехотен търновски полк пред НДК на мястото на демонтирания паметник "1300 години България". Това съобщи самият той на заседание на комисията по култура в Столичния общинския съвет. На него трябваше да се гледа искане парламентът на София да отмени решението на кмета. Докладът бе внесен от общински съветници от ГЕРБ-СДС, "Синя София", ИТН и др. След изявлението на Терзиев те също оттеглиха предложението си. 

Терзиев поясни, че е провел серия от срещи, след които е стигнал до решение да не спира стартиралата процедура. В същото време той посочи, че продължава да вижда проблеми в окончателното завършване на конкурса по начина, по който той върви до момента. Като такива той посочи, че според историци, с които е разговарял, загиналите български войници от двата полка са над 4 000, докато на бъдещия възстановен монумент ще бъдат изписани имената на около 3 000. Освен това имало забележки относно конструктивните качества на проекта, който предстои да бъде изпълнен. След това Терзиев напусна заседанието под аплодисментите на общински съветници от ГЕРБ, "Синя София" и ИТН, които му благодариха за решението да не прекратява конкурса.     

 

Преди дни Терзиев заяви, че лично той е за възстановяването на мемориала и че през цялото време е работил в тази посока. Но е спрял конкурса, тъй като Министерството на културата изпратило становище, че в процедурата има противоречия, които трябва да се отстранят.

 

Съюзът на архитектите в България, Камарата на архитектите в България и Съюзът на българските художници също изпратили писмо, че не подкрепят провеждането на конкурса в този му вид, посочват пороците му и препоръчват прекратяването му.

 

След него и главният архитект на София Здравко Здравков обърна внимание, че автентичното възстановяване на мемориала изисква да се изградят отново калканните стени, на които са стояли паната с имената на загиналите войници, тъй като в оригиналния вид те са били част от софийските казарми. Архитекти обаче коментираха, че това би било грешка и че така паметникът ще стои изключително грозно и неуместно.

 

"Ако волята на СОС е възстановяване на паметника в автентичен вид, трябва да се отчете, че след реализирането му ще се гледат три гърбове - и откъм бул. "Патриарх Евтимий", и откъм "Фритьоф Нансен" и композиционно гледани от НДК на север", поясни главният архитект.

 

Здравков дори предложи първо да се направи макет на стените и да се види как те ще изглеждат на място. "Две от тях са с размери 11 на 20 метра, а третата е 11 на 11 метра. За който не може да си представи какво означава това - това е височината на 4-етажна сграда", посочи той. 

Още от "София"

Ръководството на БСП задължи Корнелия Нинова да упълномощи Атанас Зафиров да представлява партията пред ЦИК

По-рано тази седмица Нинова обяви, че е упълномощила Георги Свиленски и Иван Ченчев да ръководят процеса по регистрация на БСП за участие в изборите и регистрация на листите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени